NRK Meny
Normal

– Fengselsledelsen setter våre liv i fare

Fengselsledelsen vil at ansatte i Drammen fengsel skal låse ut innsatte som må på do om natta, slik at de slipper å gjøre sitt fornødne på ei bøtte på cella. – Farlig, mener tillitsvalgt Tommy Fredriksen.

Tommy Fredriksen

Tillitsvalgt Tommy Fredriksen i NFF mener fengselsledelsen setter de ansattes liv i fare.

Foto: NFF

Fengselsledelsen vil at to fengselsbetjenter skal følge innsatte som må på do om natta. Tommy Fredriksen, som er leder for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund i region sør, mener det ikke er trygt nok.

Han mener det kreves minimum fire fengselsbetjenter. En i sentralen, og tre ved utlåsning fra cella.

40 celler uten toaletter

De sanitære forholdene i Drammen fengsel er svært dårlige, noe blant annet Sivilombudsmannen har påpekt flere ganger. 40 celler i Drammen fengsel har ikke toaletter, og innsatte får utdelt dobøtter ved innlåsing på kveldstid. Disse tømmes ved utlåsing på morgenen.

Les også:

Sivilombudsmannen ga Drammen fengsel påbud om utbedring av de sanitære forholdene i vår, og har nå kommet med en påminnelse.

Tommy Fredriksen mener dette problemet ikke kan løses uten å øke bemanningen på natta.

Drammen fengsel

40 av cellene i Drammen fengsel har ikke toalett.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Av den enkle grunn at det er lett å overmanne to betjenter. Vi har også veldig ofte liten informasjon om innsatte og hvor farlige de kan være. De fleste innsatte sliter med rus og psykiske lidelser, og nesten halvparten av dem som sitter i Drammen er utenlandske, sier Fredriksen.

– Så må vi jo også huske, at de fleste innsatte er i fengsel mot sin vilje, og derfor kan være en trussel for de ansatte. Vi blir lært opp på fengselsskolen til å behandle alle innsatte som potensielt farlige. Nå skal man gå bort fra dette, fordi man har en annen målsetting. Det synes vi er ille.

Har ikke råd til toaletter

Å bygge toaletter i fengselet, er heller ikke noen løsning på kort sikt. For det er det ikke penger til, sier assisterende regiondirektør i kriminalomsorgen region sør, Erling Fæste.

Les også:

– Sist vi gjorde et overslag, kom vi til at det ville koste 28 millioner kroner. De pengene har vi ikke, sier han. Det er heller ikke penger til å øke bemanningen på natta, slik de fengselsansatte ønsker.

Han sier at det ennå ikke er bestemt at bare to betjenter skal følge innsatte på toalettet om natta.

Erling Fæste.

Assisterende regiondirektør Erling Fæste i Kriminalomsorgen region sør.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

– Vi er i dialog med Drammen fengsel, og håper å ta en avgjørelse innen utgangen av januar. Ansattes sikkerhet er sentralt i den diskusjonen vi har nå.

Også Fæste sier det er et problem at mange av de innsatte kommer fra utlandet.

– Vi kjenner ikke historien deres, og det er noe av det som gjør dette vanskelig.