Hopp til innhold

– Få opp øynene for diskriminering

– Folk med innvandrerbakgrunn opplever ofte å bli diskriminert på utesteder, og dette er et problem politiet må gripe fatt i, mener Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering.

Uteliv i Oslo

SJEKKET DISKRIMINERING: I Oslo ble sivilpoliti med innvandrerungdommer ut på byen, og det ble en vekker.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Organisasjonen har fått mange henvendelser fra personer som mener at de er blitt nektet inngang eller kastet ut fra utesteder fordi de har en minoritetsbakgrunn. Nå retter de en formell henvendelse til politiet og ber dem få opp øynene for problemet.

– Diskrimineringen på forskjellige utesteder kan ha mange ansikter, men sluttresultatet er en forskjellsbehandling som tar utgangspunkt i hvordan du ser ut, din hudfarge, og hvor du kommer fra, sier daglig leder i Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering (OMOD), Akhenaton de Leon.

Les også:

For dårlige

Han mener Politiet rett og slett er for dårlige til å oppdage diskrimineringen, og at de som diskrimineres har vanskeligheter med å bli hørt.

– Når noen som føler de er utsatt for diskriminering ringer etter politiet, eller kanskje dørvakten ringer, så ser de ofte at politiet kun tar kontakt med dørvakten uten at de selv får sagt fra. Derfor opplever de at politiet støtter denne diskrimineringen, sier han.

Han tror ikke politiet bevisst prøver å skjule diskriminering, men mener de kanskje ikke er klar over at situasjoner de oppfatter som ordenssaker, i realiteten kan være diskriminering.

Fulle nektes

Akhenaton de Leon

Akhenaton de Leon mener politiet er for dårlige til å oppdage diskriminering i utelivsbransjen.

Foto: NRK

Temaet har vært fremme på sosiale medier mange ganger i det siste. Der blir flere utesteder i Drammen beskyldt for å drive diskriminering av folk med utenlandsk bakgrunn.

NRK har snakket med flere aktører i utelivsbransjen i Drammen, og mange har sett og lest beskyldningene på nettet om diskriminering.

– Jeg har fått mange henvendelser både på nett og direkte fra folk som føler at de blir diskriminert, men grunnen til at dørvaktene nekter noen adgang er at de er for fulle. Da får vi noen ganger høre at de mener årsaken er at de ikke er etniske norske, sier Martin Vogel som er daglig leder av Goggen Sportspub.

Alvorlig

Politiet har ikke mottatt noen anmeldelser om etnisk diskriminering på utestedene i Drammen.

– Men vi har av og til fått henvendelser fra publikum om det, og det tar vi seriøst. Oftest tar vi kontakt med ledelsen på utestedene og forklarer hvor alvorlig det er å diskriminere, men disse sakene er vanskelige, og vi er helt avhengige av å få tips og innspill fra publikum, sier politistasjonssjef i Drammen, Øyvind Aas.

Han ønsker seg at politiet kunne få de samme henvendelsene som OMOD.

En vekker

I Oslo ble sivilpoliti med innvandrerungdommer ut på byen. Da fikk de selv se og høre at personer med minoritetsbakgrunn ble forskjellsbehandlet. Nå ønsker OMOD politiet i Drammen skal gjøre det samme.

– Da fikk Oslo-politiet en aha-opplevelse, og etter det ble de ganske mye mer bevisst og begynte å handle deretter. For første skritt i dette er bevissthet, og det er det vi ønsker, sier OMOD-lederen.