NRK Meny
Normal

– Jeg ønsker meg ingenting

Det er fellesnevneren til de over 50 år når de får spørsmålet om hva de ønsker seg til jul. Forbrukerøkonom Magne Gundersen mener dagens 50-åringer har alt.

Ønskeliste

Ønskelisten før jul står tom for aldersgruppen 50+. Forbrukerøkonom mener det kommer av at nordmenn er jevnt rike landet over.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– De har bortimot alt. Typisk for aldersgruppen 50–60 år i Norge er at de har høyest inntekter, størst formue, flest gjenstander og flest biler. Så det er den aldersgruppen som har alt de trenger.

Det sier forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen. Han tror derimot at det ikke alltid har vært den samme velstanden for denne aldersgruppen.

– Jeg tror ikke 50-åringene har hatt like få ønsker som nå tidligere år. Så jeg tror det har skjedd noe i løpet av den siste generasjonen. Vi har blitt jevnt rike over hele landet, og de fleste har klart å skaffe seg det aller meste innen de er 50 år.

I forrige generasjon sparte folk til å kjøpe seg ny lampe eller nytt salongbord, men dagens voksne trenger ikke det, legger Gundersen til.

Nå er det veldig mange som sier at de ikke trenger noe, det var ikke så mange som sa det før.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen
Magne Gundersen

Forbrukerøkonom Magne Gundersen er selv i 50-åra. Han tror dagens 50-åringer har det meste.

Foto: Tommy Normann

– Vi har det ikke for godt

– Har vi det for godt når vi ikke kommer på noe å ønske oss til jul?

– Jeg skal ikke si at vi har det for godt når vi ikke ønsker oss noe til jul, men det er klart at det er et uttrykk for at vi har det veldig godt i Norge.

Forbrukerøkonom Gundersen sier vi har hatt en veldig god inntektsutvikling over mange år, og at Norge kanskje er det beste landet å bo i. Han tror derfor det ligger noe i det at de voksne sliter med å ønske seg noe til jul.

Les også:

Vi ønsker oss få og dyre ting til jul

Mat i julegave

Forbrukerøkonomen tipser om å gi mat i julegave til de godt voksne, gjerne mat med historie.

– Man kan gi lokalprodusert mat fra et ysteri eller noe som er fisket fra noen du kjenner i Lofoten eller om du kjenner jegeren som har skutt hjorten. Det er typisk lokal og spesiell mat som jeg tror voksne folk setter pris på.

– Mat må man kjøpe selv om man har alt fra før, sier Gundersen.

Til den som har alt

Retro popkornmaskin, pølsemaskin, kose-robot og knapp-knepper. Gaver til den som har alt sa du?

Produktene er tatt ut fra kategorien "Til den som har alt" på nettsiden til Enklere liv. Dette er en av mange nettsider som velger å rette julegavetipsene mot den gruppen som har alt.

Erik Eide er driftssjef i butikken Enklere liv på Gulskogensenteret i Drammen. Han forteller at de satser på julegavetips "til den som har alt".

– Vi satser på det rett og slett fordi folk i Norge har alt. De har det de trenger av klær, sko, telefon, tv og slike ting. Derfor jobber vi med å finne kategorier og produkter som skiller seg ut fra det tradisjonelle.

– Jeg har det jeg trenger

Grete Oshaug

Grete Oshaug ønsker seg ikke noe spesielt til jul, og tror det er flere på hennes alder som har det på samme måte.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

– Har du noen ønsker til jul?

– Nei, egentlig ikke. Jeg har det jeg trenger.

Det sier Grete Oshaug. Hun er en av flere NRK møter på gata som forteller at det er lenge siden de sluttet med å skrive ønskelister til jul.

Grete Oshaug tror ikke hun er den eneste på over 50 år som sliter med å komme med gaveønsker.

– Vi har det veldig godt. Jeg synes det er viktigere med opplevelser, og bruke tid på å komme på besøk eller få besøk.

– Vær kreativ

Selv om det er få i aldersgruppen 50+ som ønsker seg noe til jul, mener likevel forbrukerøkonom Gundersen at vi bør prioritere å kjøpe gaver selv til den som har "alt".

– Jeg skjønner at det er vanskelig å kjøpe til oss, men da må man jo være litt kreativ. Det er mye vi vil sette pris på, for eksempel opplevelser fremfor ting.

Gundersen er selv i aldersgruppen 50+, og mener det hadde vært trist å droppe gavene bare fordi noen ikke har en lang ønskeliste.

– Det ville vært veldig trist om jeg og jevnaldrende sitter på julaften og ser på mens de andre får gaver, mens vi selv ikke får en eneste en.