NRK Meny
Normal

– Er dette her et busstilbud?

Pål Martin Christiansen (18) fra Hurum har sett seg grundig lei av det dårlige busstilbudet i kommunen. Nå har han samlet underskrifter for et bedre kollektivtilbud.

Pål Martin Christiansen

APPLAUS: Pål Martin Christiansen (18) fikk applaus fra et samlet fylkesting i går etter sin engasjerte tale for å styrke kollektivtilbudet i Hurum.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Det er morsomt at folk bryr seg. Det er mange som har ringt meg fra andre siden av Hurum. Jeg har også fått e-poster. Det har faktisk skjedd at folk har stoppet meg på gata, sier Pål Martin Christiansen (18).

16 sider med til sammen 516 signaturer ble i går levert til Fylkestinget i Buskerud, sammen med en brennende engasjert tale til fylkespolitikerne.

– Sånn som det er i dag er tilbudet ikke-eksisterende. Jeg får som oftest kommet meg på jobb, men det går nesten aldri en uke uten at jeg er avhengig av bil, sa Christiansen.

– Folket i Hurum lider

Den 31. august ble det endringer i bussrutene til busselskapet Brakar. Bussrutene ble satt opp slik at det skulle klaffe bedre med togene. Ifølge Christiansen er livet nå blitt lettere for dem som også skal ta tog, men:

– Hvis man først kommer seg til og fra Sætre er det aller meste løst for dem som skal videre til Drammen og Oslo, men folket i Hurum lider, sa han.

Han listet opp flere eksempler for politikerne:

Bor man på Tofte eller Filtvet går siste buss hjem fra Sætre 20.30. Bor man på Klokkarstua eller Verket går siste buss hjem fra Sætre 17.30.

– I helgene er det enda verre. Siste buss fra Sætre mot Tofte og Holmsbu går 18.30. Den siste til Klokkarstua går 12.30 på dagen. For dem som bor på Verket går det ingen busser i det hele tatt i helgene. Er dette her et busstilbud? spurte Christiansen.

Vanskelig for ungdom

Som ungdom uten bil vet Christiansen hvor vanskelig det er når bussen ikke går.

– Man kan se for seg hvor lammet hverdagen blir hvis man må forholde seg til dette hver dag. Unge uten bil har mindre valg og muligheter på fritiden, sa han.

Foreldre på Hurum må belage seg på å bruke helgene på å kjøre ungdom hit og dit.

– Vi er så vant til dette på Hurum at det er blitt en bilkommune. Noe som også er langt unna en grønn kommune, sa han til applaus fra et samlet fylkesting.

Lovnader

– Jeg tror alle ble fenget av det du sa. Vi vet alle at det brenner i folk. Hurumhalvøya har til sammen nesten 30 000 innbyggere. Du har satt fingeren på et veldig viktig spørsmål, sa fylkesordfører Roger Ryberg etter Christiansens tale.

Han lovte at saken ville bli prioritert.

– Jeg er helt sikker på at det i budsjettene som legges fram torsdag fra posisjon og opposisjon vil være klare formuleringer som forplikter å styrke kollektivtrafikken, sa han.