Hopp til innhold

– En helsebror kan redde liv

På ett år har kameratene Adrien Lenerand og Herman F. Koren opplevd at tre gode venner har tatt sitt eget liv. De mener en mannlig helsesøster kan gjøre en forskjell for unge gutter.

Helsebror - gutter Kongsberg

TRENGER ET MANNLIG FORBILDE: Et mannlig forbilde som viser at det er greit å snakke om følelser, kan gjøre at unge gutter tørr å være mer åpne, mener kameratene Adrien Lenerand (f.v.) og Herman F. Koren.

Foto: Christina Oppelstrup Juelsen / NRK

Ungdomsmiljøet på Kongsberg har vært igjennom et tøft år etter at fire unge mennesker valgte å avslutte livet. I etterkant av dette har det vært et viktig tema på Kongsberg å forhindre at flere velger det samme.

Helsebror - Gutter fra Kongsberg

LIGGER I KULTUREN: Kompisene fra Kongsberg mener at det er en del av kulturen at gutter ikke skal vise følelser. – Vi må bli flinkere til å snakke om vanskelige ting, men det er det enklere å gjøre med en av samme kjønn, sier de.

Foto: Christina Oppelstrup Juelsen / NRK

– En mannlig helsesøster kan få gutter til å ta det første skrittet for å få hjelp, tror Herman F. Koren.

Mer åpenhet for samme kjønn

Både han og kameraten Adrien Lenerand mener at gutter er mindre åpne for å snakke om ting som er vanskelig.

– Nøkkelordet er å bygge relasjoner. For å gjøre det trenger man muligheten til å kunne snakke med en av samme kjønn, forklarer Adrien.

Han forteller at gutter i utgangspunktet synes det er et nederlag å ta kontakt med helsesøster.

– Det ligger i kulturen at gutter ikke skal vise følelser. Oppsøker man helsesøster vil man kanskje bli sett på som svak. Det er for mange litt skummelt.

Helsebror - kompiser Kongsberg

EN MANN FORSTÅR GUTTER BEDRE: En mannlig helsesøster klarer å sette ord på de samme følelsene som unge gutter har. Det er ikke like enkelt for en kvinnelig helsesøster, mener kameratene Adrien Lenerand (f.v.) og Herman F. Koren.

Foto: Christina Oppelstrup Juelsen / NRK

Gjør en forskjell

Gregory Mauquet jobber som helsesøster på Fjell skole i Drammen og er en av elleve mannlige helsesøstre i Norge.

– Jeg hadde nylig en gutt innom på samtale som sa at det er mye lettere å snakke med meg, fordi jeg er en mann, sier han.

Mauquet forteller at de elevene han følger mest opp er gutter. Jentene går oftest til den kvinnelige helsesøsteren på skolen.

Helsebror Drammen

IKKE GLEM GUTTENE: – Det er mye fokus på jenter og psykisk helse, men vi må huske på at også gutter har en psykisk helse, sier Gregory Mauquet, som jobber som mannlig helsesøster på Fjell skole i Drammen.

Foto: Christina Juelsen / NRK

– Jeg vet jeg har hjulpet gutter som har hatt det vanskelig. Hadde ikke jeg jobbet her som mannlig helsesøster, hadde de ikke fått den hjelpen de trenger, forklarer han.

Ønsker en «helsebror»

Ifølge tall fra folkehelseinstituttet har gutter helt siden 1970 toppet selvmordsstatistikken i Norge. I 2016 ble det registrert 418 selvmord hos menn mot 196 hos kvinner. Det betyr at to av tre som valgte å avslutte livet var menn.

– Med tanke på at det har vært fire selvmord på knapt et år på Kongsberg, burde kommunen gjøre noen konkrete tiltak, sier Adrien.

Kari Anne Sand

ANSETTER DE BESTE: Ordfører i Kongsberg kommune, Kari Anne Sand, forteller at de ansetter de med best kvalifikasjoner til å bli helsesøstre. – Vi ansetter gjerne menn om de viser seg å være de beste, sier hun.

Foto: Trude Borgersen

Ordfører Kari Anne Sand i Kongsberg kommune forteller at ungdommen har flere kommunale tilbud hvor det jobber menn.

– Det er viktig at vi har menn og kvinner i alle stillinger hvor vi har mennesker.

Hun forstår guttenes ønske om en mannlig helsesøster.

– Hvis det både er en kvinnelig og mannlig søker med like kvalifikasjoner som ønsker å bli helsesøster i Kongsberg, er det ikke noe som tilsier at man ikke kan ansette den mannlige søkeren.

Men Sand poengterer at det er for få mannlige helsesøstre.

– Derfor er det foreløpig ikke ansatt noen «helsebror» i kommunen.

lysmarkering, Kongsberg, selvmord

LYSMARKERING: Flere hundre personer deltok i oktober i en markeringen til minne om dem som har begått selvmord i Kongsberg det siste året. Mange tente lys ved kirken for å minnes de døde ungdommene

Foto: Tordis Gauteplass / NRK