– Eldre er ikke eldre lenger

70-åringer blir fornærmet når de får tilbud om tjenester som hjemmehjelp eller omsorgsbolig. Derfor har Drammen kommune endret på definisjonen av hvem de eldre er.

Anne Marie Borgan

Anne Marie Borgan er leder i Drammen pensjonistforening. Men å få med seg andre pensjonister, er ikke en lett oppgave, forteller hun.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Det er vanskelig å få jevngamle med på møter i pensjonistforeningen. De er jo ikke eldre, sier de. Skal jeg gå i en pensjonistforening? Nei, så gammel er jeg ikke.

Dette er en vanlig reaksjon som Anne Marie Borgan hører når hun vil ha jevngamle med på møtene i pensjonistforeningen der hun er leder. NRK treffer den aktive 75-åringen hjemme blant permer og papirer fra styremøtene i pensjonistforeningen.

Skjønner ikke hvorfor de får tilbudet

Når Drammen kommune henvender seg til eldre mennesker over 67 år for å tilby dem tjenester som hjemmehjelp eller omsorgsbolig, opplever de rett som det er at folk blir fornærmet.

 Eva Milde Grunwald

Eva Milde er helse- og omsorgssjef i Drammen.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Vi har fått reaksjoner på det. Folk lurer på hvorfor i all verden vi kommer på døra deres, forteller helse- og omsorgssjef Eva Milde.

Og for å ikke fornærme noen, har kommunen nå laget en ny definisjon av hvem som regnes som de eldre. Nå tar de ikke kontakt før de er over 80, forteller Milde.

I Drammen får bare en tredel av alle over 80 får noen former for kommunale tjenester.

Gjelder flere steder

70-åringer er ikke slik de en gang var, og det tror Milde gjelder for mange andre norske kommuner.

– Vi er blitt et samfunn som er blitt veldig bevisst på helsa vår. Kanskje ikke alle kommuner har tatt stilling til hva de kaller de eldre, slik vi har valgt i Drammen, sier Milde.

Borgar tror at mange eldre føler seg unge fordi det er en følelse man har. Hun forteller at slik var moren hennes også:

– Hun stod og så seg i speilet og sa "jeg skjønner ikke at jeg er over 80. Jeg ser jo det når jeg ser i speilet, men jeg er jo ikke sånn.

– Jeg tror det er slik vi tenker. Vi tenker nok ikke på at vi blir eldre før vi trenger en del hjelp, sier Borgan.