– Drapstiltalt kvinne ville få ektemannen fengslet

DRAMMEN (NRK): Den drapstiltalte Tranbykvinnen skal ha forsøkt å få mannen sin fengslet for vold. Hun tok ifølge datteren lydopptak og bilder for å samle bevis.

Politiet undersøker Lier-bolig

Politiet fant masse lydopptak i ekteparets enebolig. Onsdag avspilles et av opptakene i retten.

Foto: Runar Henriksen Jørstad/NRK

På andre dag i rettssaken etter Tranbydrapet er det barnas forklaringer det handler om. I vitneboksen sitter den eldste datteren som forteller om en turbulent og vanskelig oppvekst. Det ble verre med årene.

Den 53 år gamle moren er tiltalt for overlagt drap på ektemannen i 2013 og langvarig mishandling av barna. Vold, kvelertak og trusler har ifølge tiltalen vært en del av barnas oppvekst. Dette punktet har tiltalte erkjent delvis straffskyld for.

Tiltalte samlet bevis

Fra vitneboksen i Drammen tingrett forteller datteren om at moren hadde en plan om å få faren fengslet for vold. Derfor samlet moren lydopptak av det som skjedde hjemme.

– Hun gikk rundt med diktafonen hele tiden. Hun ville dokumentere det som skjedde for å styrke sin sak. Hun tok også bilder, forteller hun.

– Dette ga meg en uro. Jeg var redd for hva jeg sa og gjorde, og jeg var redd for at det kunne bli brukt mot meg.

Moren hadde sagt at hvis far kom i fengsel, kunne hun og barna få et godt liv. Datteren har så langt ikke beskrevet faren som voldelig. I stedet forteller hun om en far som var redd for hva som kunne skje når han la seg for kvelden. Derfor la han seg ofte i sønnens seng.

Lydopptak fra julaften

Vibeke Gjøslien Martins

Aktor Vibeke Gjøslien Martins.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Aktor Vibeke Gjøslien Martins bekrefter at det er funnet masse lydopptak i ekteparets enebolig. Onsdag formiddag avspilles et av disse opptakene i retten. Det er fra en krangel hjemme i huset deres på Tranby julaften 2011.

Tidligere den kvelden hadde moren tatt kvelertak på et av barna.

– Lillesøsteren min kom opp og hadde røde merker på halsen. Da tok broren min bilder av merkene. Dette hadde vi jo lært av NN (moren) som hele tiden gikk rundt og tok bilder, sier datteren.

Hun fortsetter å omtale moren ved fornavn og har så langt ikke møtt blikket hennes. Moren er plassert bakerst i rettssalen slik at datteren skal slippe å se henne.