Hopp til innhold

– Dette har vi kjempet for i 7,5 år

I 2009 mistet Unni Tobiassen Lie sønnen Benjamin etter en sykehustabbe. I dag kom beskjeden hun har ventet på. Regjeringen foreslår å opprette en egen helsekommisjon.

Unni Tobiassen Lie

I 2009 døde Benjamin Lie etter en sykehustabbe. Unni Tobiassen Lie fikk først høre at 22-åringen fikk blodpropp, men det stemte ikke.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

– Endelig! Vi har kjempet for dette i 7,5 år, sier Unni Tobiassen Lie til NRK.

Hun mistet sønnen Benjamin som følge av en sykehustabbe på Ringerike sykehus. Han døde bare 22 år gammel da han fikk en overdose morfin etter det som skulle ha vært en rutinemessig behandling for benbrudd.

Etter hendelsen har familien kjempet for å få på plass en nøytral kommisjon.

– Det var overraskende. Vi håpet jo at denne regjeringen skulle klare å legge frem dette før sommeren. På tirsdag fikk jeg en telefon fra helseministeren som inviterte meg og en annen i pårørendegruppa til hans kontor, forklarer Tobiassen Lie og legger til:

– Der ble vi møtt med blomster og vi fikk se og ta i dette lovforslaget. Det var et sterkt øyeblikk å se dette svart på hvitt.

Undersøkelseskommisjonen Bent Høie

Unni Tobiassen Lie i møte med blant annet helse og omsorgsminister Bent Høie. Her fikk hun for første gang se lovforslaget.

Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

Takker to familier

Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter forslaget i en pressemelding fredag. Kommisjon skal undersøke dødsfall og andre alvorlige hendelser i helsevesenet. Frem til nå har de gransket seg selv, ved dødsfall eller tilfeller av alvorlig feilbehandling.

Den nye undersøkelseskommisjonen skal bestå av eksperter utenfor helse- og omsorgssektoren. Overfor NRK utdyper helse- og omsorgsminister Bent Høie at forslaget kommer på plass mye takket være noen få personer.

Høyres landsmøte.

Bent Høie sier til NRK at familien Lie og familien Bistrup skal ha mye av æren for at forslaget er på plass.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det har vært helt avgjørende. Det var familien Lie og familien Bistrup som tok opp dette forslaget. De har jobbet med dette opp mot blant annet meg og andre stortingsrepresentanter. Så det er deres idé i utgangspunktet og det hadde ikke blitt noe utav denne undersøkelseskommisjonen hvis ikke de hadde stått på, sier Høie.

Benjamin Lie i sykesenga etter operasjonen

Benjamin Lie i sykesengen etter operasjonen i 2009.

Foto: Unni Tobiassen Lie (Privat) / NRK

– Hyggelig av en minister

– Det er veldig hyggelig av en minister å gjøre det. Han har hele tiden vært veldig lyttende til oss. Han har gått inn i saken og satt seg inn i forholdene rundt. Han har fulgt oss hele tiden og holdt ord, sier Tobiassen Lie før hun legger til:

Sammen om pasientsikkerhet

Unni Tobiassen Lie deler æren med ektemannen Håkon Lie.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Så vil jeg jo dele denne æren med mannen min, selvfølgelig, og de pårørende som stod med oss da vi var i sjokk etter å ha mistet sønnen vår. Det er ikke så lett å mobilisere disse kreftene alene

Hun sier det viktigste ved en slik kommisjon blir å se på årsakssammenhenger og skape læring innad i helsevesenet.

– Det er et stykke arbeid som gjenstår og vi er jo spente på valget til høsten. Men en lov er en lov og vi håper at kommisjonen kanskje kan komme i gang i løpet av 2018, sier Tobiassen Lie.

– Vi har på en måte kommet i mål med det vi har ønsket, avslutter hun.

Unni Tobiassen Lie , Bent Høie
Foto: Helse- og omsorgsdepartementet