– Det vil ta lang tid å utrydde villreinflokken

Lars Nesse som er leder i Villrein-nemnda for Nordfjella, mener man må være realistisk om hvor mange rein man kan felle dette året.

Villrein

Det kan ta lang tid før det er praktisk mulig å felle villreinflokken i Nordfjella på cirka 1800 dyr.

Foto: Anders Mossing / Norsk villreinsenter

Villreinflokken i Nordfjella på cirka 1800 dyr bør utryddes så fort som mulig. Ellers vil den farlige smitten av skrantesyken spre seg som ild i tørt gress.

– Det første tiltaket nå er å ta ned deler av bestanden kommende jaktsesong ved å øke kvoten betraktelig. Så får vi håpe at jegerne er med på å gjøre den jobben, sier han.

– Det har også kommet frem signaler på at noe må gjøres så fort som mulig for å utrydde stammen på Nordfjella?

– Hva mener man med fort i denne sammenhengen her? Det er ikke bare å ta en telefon til Nortura for at de skal komme å hente dyrene. Her er det snakk om ville dyr som lever i et stort område. Og uansett hvilken måte man prøver å gjøre dette på så vil det ta lang tid.

Smitten kan bre seg

Det som nå kan skje er at villrein på Hardangervidda, tamrein i Valdres og andre hjortedyr i området risikerer å bli smittet.

Ny rapport: – Krever omfattende tiltak mot skrantesyke

– Risikoen for spredning ut fra Nordfjella til andre hjorteviltbestander, og risikoen for at miljøet blir nedsmittet er stor. I tillegg kan det bli vanskelig å bli kvitt smitten i Nordfjella og smittefaren vil bare øke med tiden, sier veterinær Bjørnar Ytrehus i "Vitenskapskomiteen for mattrygghet".

Han ønsker seg en rask nedskyting av villreinflokken.

– Minimum to år

Fjellbonden fra Hemsedal, Runar Bjøberg, mener det er nødvendig å bruke tid på å fjerne villreinflokken. Men han tror det minimum vil ta to år.

– Det gode spørsmålet er hvor travelt har de det? Men kanskje vi kan klare å ta ut 1000 dyr i løpet av en ordinær jakt, forteller han til NRK.