– Det står om 150 arbeidsplasser

Kampen om vedlikeholdet av forsvarets nye kampfly F35 er avgjort – Eggemoen kjemper mot Rygge om 150 nye arbeidsplasser. Torsdag morgen blir beslutningen offentliggjort.

ASIA-CHINA/F35 File handout photo of workers on the moving line and forward fuselage assembly areas for the F-35 JSF at Lockheed Martin Corp's factory located in Fort Worth, Texas

Torsdag blir det kjent om det er Eggemoen i Buskerud eller Rygge i Østfold som får luftforsvarets nye vedlikeholdsavdeling. Det er her kampflyet F35 skal holdes i god stand.

Foto: HANDOUT / Reuters

Styret i det som heter AIM, Aerospace industrial maintenance, var i dag på befaring hos de to aktuelle kandidatene for vedlikehold av Norges nye jagerfly F35. Valget står mellom Rygge og Eggemoen. NRK erfarer at selskapet offentliggjør hvor vedlikeholdssenteret skal ligge torsdag morgen.

Blir offentliggjort torsdag

Vedlikeholdssenter Eggemoen

Slik ser selskapet som ønsker å få kontrakt på å bli nytt serviceanlegg for luftforsvaret for seg området i framtida. De presiserer at dette bare er en skisse.

Foto: Pilot Arkitekter

NRK erfarer at selskapet offentliggjør hvor vedlikeholdssenteret skal ligge torsdag morgen. Det kan bety 150 nye arbeidsplasser til den som går av med seieren. På Eggemoen håper de at AIM vil se de enorme utviklingsmulighetene som er i området, forteller rådgiver Christine Næss Mathiesen.

– Vi har laget noen skisser for å vise hva de kan få til på Eggemoen, men er ikke så langt i prosessen at vi kan konkretisere mer enn dette sier Mathiesen.

Inne på møterommet hos Tronrud Engineering sitter hun sammen med Ola Tronrud og viser fram flere skisser over et område som dekker rundt 100 mål.

– Her har vi så mye areal tilgjengelig at vi kan tilby egne oppstillingsplasser til flyene, adskilt område for biltransport og en egen bane for taxing av fly, sier Mathiesen.

I ettermiddag var styret i det som heter Aerospace industrial maintenance, forkortet AIM, på synfaring.

Håper på store ringvirkninger

F-35 Joint Strike Fighter

Stortinget har vedtatt å kjøpe totalt 52 jagerfly av typen F35, fra Lockheed Martin-fabrikken. Hvert fly koster 850 millioner kroner.

Foto: Lockheed Martin

Entreprenør, gründer og pilot Ola Tronrud er spent:

– Det blir spennende. Vi håper på at Eggemoen blir valgt, og mener vi har mye å tilby. Vi har bygget en ny rullebane som tilfredsstiller moderne krav til luftfart, har tilgang på store arealer – og vi har god støtte fra Ringerike kommune for planene våre.

I dag ligger vedlikeholdsavdelingen til forsvarets kampfly på Kjeller ved Lillestrøm. Men det skal flyttes. Målet er å ha klart et nytt verksted innen de nye F35 flyene kommer i 2017.

Flyttes verkstedet til Eggemoen kan det bety 150 nye arbeidsplasser, mener Tronrud Engineering:

– Vi har i dag 250 ansatte på Eggemoen og det vil bety en ytterlige styrking av miljøet. Flere selskaper vil nok etablerer seg her dersom vi får denne kontrakten, sier Tronrud.