NRK Meny
Normal

– Har preget oss hele året

RINGERIKE (NRK): Det er ett år siden helikopterstyrten ved Nestunnelen, der to omkom og en ble hardt skadd.

Ulykkeshelikopteret på Sollihøgda

Redningsarbeiderne og pilotene i Norsk Luftambulanse trodde det skulle bli et godt år. 14. januar 2014 skjer den fatale helikopterulykken på Sollihøgda i Buskerud.

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Vi hadde akkurat signert en kontrakt for landsdekkende luftambulansetjenester i Danmark. Blekket hadde så vidt rukket å bli tørt før vi kom på jobb den 14. januar og fikk beskjed om at vi hadde hatt en fatal ulykke. Det preget oss resten av året, sier Syver Leivestad, administrerende direktør i Norsk Luftambulanse.

Det er i dag et år siden helikopteret fra Norsk Luftambulanse styrtet ved Nestunnelen i Hole 14. januar 2014. De var på vei til en trafikkulykke. En lastebil hadde veltet og sjåføren om bord var alvorlig skadet.

Traff høyspentledning

Syver Leivestad

Syver Leivestad, administrerende direktør i Norsk Luftambulanse, minnes sine kollegaer med sorg.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Men, så skjer det fatale. Klokka 10.50 blir politi og redningsmannskaper og andre bilister vitner til at helikopteret treffer en høyspentledningen og går rett i bakken.

Bussjåfør Finn Tormod Vål forteller:

– Jeg så de gikk inn for landing og en person sto og dirigerte. De hadde oversett en kabel som hang lavt over veien. Helikopteret traff den og gikk rett i bakken.

Helikopteret ble knust.

Hovedrotorhodet på luftambulanse-helikopteret som styrtet ved Sollihøgda

Deler av høyspentledningen sees kveilet rundt rotormasten på helikopteret. Bruddene på tre av fire synlige kontrollstag er merket med røde piler.

Anestesilege Anders Rostrup Nakstad og pilot Bjørn Nergård omkommer. Mens redningsmann Sondre Bjartland overlever.

–Vi er jo vant til å redde personer og redusere skadeomfang, vi har 7000 oppdrag i året. men likevel blir det spesielt når det gjelder våre egne kollegaer. Det har satt dype spor, sier administrerende direktør Syver Leivestad i Norsk Luftambulanse

– Men redningsmannen overlevde?

– Ja, utrolig nok. Og det var det som holdt oss oppe de første dagene. Han ble hardt skadd og har fremdeles en lang vei å gå. Men han er en veldig bestemt mann, så det går rette veien, sier Leivestad.

Havarikommisjonens rapport etter ulykken er fortsatt ikke klar.
Den er ventet senere i vinter.