Hopp til innhold

– Det er snakk om mennesker

Prosten i Drammen er glad for at sengene nå står klare for overnatting til fattige tilreisende i Drammen. Han håper folk ser at dette handler om mennesker i nød og ikke bare er en politisk sak.

Tigger i Drammen

Bildet er tatt av en kvinne som sitter og tigger på Bragernes torg i Drammen.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Prost i Drammen, Øystein Magelssen, sier han er glad for at et par titalls fattige tilreisende nå kan få overnatte i menighetshuset.

– Dette er viktig fordi det avhjelper en stor humanitær nød i byen, når det er så mange mennesker som ikke har tak over hodet og det er vinter og kaldt og rått så er dette en veldig god løsning, og en omsorg som vi skal være glad for at vi har muligheten til å vise, sier Magelssen.

Les også: Vinterstorm i øst og vest

– Vil ikke føre til flere tiggere

– Mange opplever tigging som ubehagelige og frykter at vi kan være med på å opprettholde dette i Norge ved å gi dem overnatting?

– Jeg tror ikke noen velger å bli i Norge i den situasjonen de er i fordi de får lov til å sove inne om natta i vinterhalvåret. Det er helt andre forhold som gjør at de er her, og at noen ser seg nødt til å reise til den rike del av Europa for å finne hjelp til sin nød. Det er jeg ikke bekymret for, sier Magelssen.

Men han forstår at noen kan føle et ubehag i møte med tiggere rundt omkring i byen, om det er på torget eller ved togstasjonen.

– Det ubehaget vi kan kjenne ved å møte tigging er noe vi ikke har vært vant til å kjenne i Norge, men det er samtidig et møte med realitetene i verden og den fattigdommen som vi ofte har holdt litt på avstand, sier Magelssen.

– Ikke bare politisk sak

Prosten i Drammen tror vi må regne med at befolkningsutviklingen bli mer sammensatt og mangfoldig framover. De sosiale og økonomiske forholdene folk lever under kommer nok til å bli enda mer ulike, og dette får vi nå inn i nærmiljøene våre.

– Den beste måten å møte fattigdommen på er å erkjenne og være bevisst på at dette er snakk om mennesker som oss selv. Mennesker som har akkurat samme behov og den samme verdi som våre egne familier og våre kjente. Det gjør kanskje at vi kanskje ikke bare holder oss til dette som en politisk sak eller en samfunnsutfordring, sier Magelssen.

– Det handler om hvordan vi behandler våre medmennesker og hvordan vi kan hjelpe hverandre i den situasjonen som for noen nå er veldig kritisk, men som for andre var slik bare for noen generasjoner siden, sier Magelssen.

Les også: – Tiggeforbud er iskaldt i desember

– Kunne skjedd raskere

Det har vært betydelig uenighet og strid med kommunen denne høsten, da Kirkens Bymisjon ønsket å tilby byens tiggere akuttovernatting i Strømsø kapell i vinter.

Full strid om tiggere i kapell

– Underveis har jeg tenkt at det kunne vært håndtert på en litt annen måte, slik at vi raskere kunne fått på plass et akutt overnattingstilbud. Men vi har tenkt litt ulikt, og det handler nok dels om formelle premisser som måtte være på plass med tanke på de lokalene som har vært vurdert.

– Men det handler også om politiske vurderinger av hvordan vi skal forholde oss til fattige tilreisende i norske samfunnet, avslutter Magelssen.

17 personer har hatt et midlertidig tilbud fra Kirkens Bymisjon siden november i leiligheter de selv disponerer.

Salen i Bragernes Menighetshus der tiggerne skal overnatte

Dette er salen hvor de fattige tilreisende får sove. Bildet er tatt før sengene kom på plass.

Foto: Lovise Ingeborg Gangnes

Flere nyheter fra NRK Buskerud