NRK Meny
Normal

– Det er helt naturlig å betale tilbake

Fremskrittspartiets Jon Helgheim og tre andre gruppeledere i Drammen er enige med kommunen om å tilbakebetale 850.000 kroner de har fått utbetalt for mye.

Jon Helgheim

Gruppeleder i Frp, Jon Helgheim, ønsker å rydde opp.

Foto: Odd Vegard Kandal

– Det var aldri våre penger. Vi skulle ikke ha disse pengene. Å forsøke å beholde dem ville vært helt urimelig, sier gruppeleder i Frp Jon Helgheim.

Etter et møte med Drammen kommune onsdag ettermiddag ble det klart at de fire politikerne som til sammen har fått utbetalt 850.000 kroner for mye, vil og skal betale tilbake hele summen.

Jussen ble lagt til side

Kommunaldirektør i Drammen, Kari Høyer

Politikerne møtte Kommunaldirektør Kari Høyer med velvilje.

Foto: NRK

– Da feilen først ble oppdaget bestilte kommunen en juridisk vurdering fra kommuneadvokaten, forteller kommunaldirektør Kari Høyer

Den mangesidige rapporten om det rettslige i saken kunne imidlertid legges bort umiddelbart.

– Her gjaldt det å bruke godt folkevett, noe politikerne valgte å gjøre.

Fleksibel betalingsplan

Selv om detaljene rundt selve tilbakebetalingen skal avgjøres først i august, forteller Jon Helgheim at kommunen viser stor forståelse og ønsker å være fleksible. Løsningen kan være avhengig av høstens valgresultat, men han har gjort seg noen tanker.

– Vi har opparbeidet oss denne gjelden i løpet av de siste fire årene. Da er det kanskje naturlig at vi bruker de neste fire årene på å gjøre opp, forteller Helgheim.

Han er den av politikerne som har opparbeidet seg den største gjelden og skylder Drammen kommune over 300.000 kroner. Hverken han eller de andre gruppelederne fattet noen mistanke.

– Jeg var av den oppfatning at vi skulle ha den summen vi faktisk fikk utbetalt, forteller han.

Ingen sure miner

Tross den ufrivillige gjelden tror ikke Helgheim at det nytter å gråte over spilt melk.

– Dette er ikke penger jeg har, men det finnes nok mange som har vært i tilsvarende og verre situasjoner tidligere. Det er snakk om store summer, men også om stor forståelse og fleksibilitet fra kommunens side.

Han understreker at han i fremtiden kommer til å følge nøye med på utbetalingene.

– Det hadde kanskje vært greit å få litt for lite utbetalt de neste fire årene, for så å få en hyggelig overraskelse, avslutter Helgheim.