Hopp til innhold

– Det blir bare verre og verre

Nå tar ungdommen selv kontakt med politiet for å melde fra om nakenbilder på sosiale medier.

Tar gjerne en selfie

Ingrid Gram Guttormsen, Malin Hals Johansen, Sander Mo Elsfjordsrand og Mads Helland Hansen tar gjerne en selfie, men er veldig bevisste på hva de legger ut.

Foto: Merete Glorvigen / NRK

– En kan sitte på bassengkanten med rumpa på kanten og bikinitrusa litt langt inn for så å ta bilde, forteller 14 år gamle Malin ved Marienlyst skole i Drammen.

Bildet som beskrives er blant sommerens feriebilder, vel å merke den typen som ofte har blitt publisert, delt og likt i hennes nettverk på Instagram og Snapchat. Nå er hun og klassekameratene Ingrid, Sander og Mads tilbake på skolen som niendeklassinger, og etter ferien er dette et tema det snakkes mye om, for ungdommene selv synes deling av nakne og halvnakne bilder på sosiale medier har tatt helt av.

– Det har vært veldig mye av det i denne sommerferien og det blir bare verre og verre. Alle går jo rundt halvnakne.

Niendeklassingene forteller om en utvikling som det ofte blir medieoppslag av, en stadig mer seksualisert ungdomskultur. Samtidig viser tall fra Kripos en økning de to siste årene på over 100 prosent når det gjelder saker som omhandler distribusjon og besittelse av overgrepsmateriale på nett.

Også guttene tar nå kontakt med politiet

For 14-åringene er det en del av hverdagen å stå imot presset til å dele utfordrende bilder av dem selv. For spørsmålet kommer ofte.

– Ja, hundre ganger minst har vi fått de spørsmålene. Vi er vant til det siden det skjer nesten hver eneste kveld. Det er ikke noe nytt i det, forteller jentene.

I en rapport fra Kripos som ble offentliggjort tidligere i uka beskriver etterforskere internett som et eldorado for overgripere som vil finne sårbare barn. Politiet får stadig bekymringsmeldinger fra både foreldre, skoler og elever. Nylig har de også fått henvendelser fra gutter, med bekymringer for jenter som deler nakenbilder.

– For meg er det urovekkende og jeg tror at de som tar slike bilder ikke aner hva som kan skje med bildene. Vi ser at slike bilder kommer på nettsteder hvor menn sitter og runker til bildene. Når en hører det så skjønner en jo at dette ikke er bra og at det er et sted en ikke ønsker bildet sitt, sier leder for forebyggende avdeling ved Drammen politistasjon, Kari Benjaminsen.

Bedre samarbeid

Nå prøver politiet og mobbeombudet å få til et enda tettere samarbeid for å forebygge at unge jenter og gutter blir ofre for at bilder av dem blir misbrukt på nett, for grensene blir stadig flyttet på.

Mobbeombudet og politiet

Mobbeombudet i Buskerud, Bodil Houg og Kari Benjaminsen fra politiet vil samarbeide tettere for å forebygge at unge jenter og gutter blir ofre for misbruk av bilder på Internett.

Foto: Merete Glorvigen / NRK

– Det har utviklet seg slik at vi ser at de vil kle av seg mer og legge det ut på flere kanaler enn tidligere. Det er en misforstått oppfatning at bildene, spesielt på Snapchat, blir borte. Det stemmer ikke, sier mobbeombudet Bodil Houg.