Hopp til innhold

– De positive tingene slår ut de negative

Synsforskere ved Høgskolen i Sørøst-Norge har sett nærmere på hva Pokémon GO-spillet gjør med oss. Konklusjonen deres er at fordelene overgår ulempene.

Pokemon GO-spiller

Konklusjonen til forskerne er at Pokémon Go verken er usunt for øynene eller helsa.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det positive er at man er ute og går og beveger seg når man spiller Pokémon GO. Det er en fundamental forskjell fra å sitte stille inne og spille vanlig data- eller TV-spill, sier Hanne Mari Schiøtz Thorud.

Hanne Mari Schiøtz Thorud

Hanne Mari Schiøtz Thorud er synsforsker ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Foto: Høgskolen i Sørøst-Norge

Hun er én av de tre synsforskerne ved Høgskolen i Sørøst-Norge som ønsket å finne ut om spillet er uheldig for helsa vår. De kan berolige oss med at det verken er usunt for øynene eller helsa.

– Ved vanlige dataspill sitter man statisk og stirrer intenst på en dataskjerm, nettbrett eller mobilskjerm. Når man spiller Pokémon GO, er man ute og går. Man stirrer ikke fastlåst fordi man er nødt til å orientere seg. Det er bra at man må bevege nakken hele tiden, sier Schiøtz Thorud som er fysiolog.

Sammen med kollegene Ellen Svarverud og Helle K. Falkenberg, som begge er optikere, har hun undersøkt hvordan spillet påvirker oss.

Ble nysgjerrig

– Barnebarna mine driver med dette, og i sommer ble jeg nysgjerrig da jeg så mange mennesker stå og stirre på mobiltelefonen sin på Gamle Kirkeplass. Da jeg litt senere var på hytta sammen med barnebarna, spurte jeg dem hva dette var.

Arne Hauger

Arne Hauger har lært Pokémon GO av barnebarna sine.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Arne Hauger er ute og lufter hunden sin på Strømsø torg i Drammen. Han går med telefonen sin i hånden, og det er ikke tvil om hva han holder på med.

– Nå fikk jeg akkurat en Pokémon!

Hauger forteller at han bare tar frem telefonen og spiller når han er ute og går tur med hunden sin, ikke når han er på jobb.

– Man må være oppmerksom

Men ifølge forskerne finnes det også farer ved dette populære spillet.

– Barn har ikke evnen til å være oppmerksomme på flere ting samtidig. De har også dårligere evne til å vurdere fart, avstand og retning. Derfor kan det være lurt å være flere som spiller det sammen. På den måten passer man litt på hverandre, sier forskeren.

– Bitt av basillen

Jørgen Kristensen

Jørgen Kristensen sier han er litt bitt av basillen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Også Jørgen Kristensen i Drammen synes spillet er morsomt.

– Jeg er blitt litt bitt av basillen. Men det er en fin måte å komme seg ut på. Hvis jeg ser at det er en Pokémon litt lenger unna, går jeg gjerne den ekstra turen.

Men han ser også farene.

– Man blir jo litt forstyrret. Man går kanskje over gata uten å se seg for. Men jeg er fornuftig og stopper, sier Kristensen.