NRK Meny
Normal

– De lyver

HOKKSUND (NRK): I dag forklarte den voldtektstiltale familiefaren seg for første gang i retten. Han innrømte at han hadde slått en av døtrene, men hevdet likevel at han nærmest var utsatt for en sammensvergelse fra sin egen familie.

Voldtektstiltalt familiefar

En mann i midten av 40-årene forklarte seg i dag i Eiker, Modum og Sigdal tingrett. Han er blant annet tiltalt for å ha voldtatt barn under 14 år og 16 år.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Mannen startet sin forklaring med å fortelle om sitt forhold til strenge lover og tradisjoner i hjemlandet. Tradisjoner som setter strenge begrensninger for døtrenes omgang med andre menn. Da han oppdaget at en av døtrene hadde et forhold til en mann, skal han ha reagert med sinne.

– Hun løy til meg. Jeg banket henne, og sa at hun var en hore hvis hun oppførte seg slik, sa mannen i retten i dag.

Han fortalte at æreskodeks fra hjemlandet, var årsaken til at han reagerte så sterkt på datterens kjæresteforhold.

Sa ingenting om voldtekt

Fra venstre aktor Anders Mandal Funnemark, og forsvarer Gisle Thorsen.

Aktor Anders Mandal Funnemark og forsvarer Gisle Thorsen.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Familiefarens innledende forklaring virket usammenhengende og handlet svært lite om de alvorlige tiltalepunktene.

Han sa svært lite om voldtektsanklagene fra sine to døtre og ekskone, som skal ha foregått over en periode på flere år. Han avviste disse som blank løgn.

– Anklagene er basert på frykt, løgn og hat. Jeg er en streng mann, men i min familie løser vi konflikter ved å diskutere oss frem til enighet, sa 46-åringen i retten i dag.

Da rettssaken startet mandag sa den tiltalte at han så frem til å fortelle sannheten. Mannen har tidligere nektet å forklare seg for politiet. I ettermiddag svarte den tiltalte på direkte og tøffe spørsmål fra aktor.

– Jeg har slått med flat hånd

Han benektet at han hadde slått datteren med knyttet neve i ansiktet, og at han hadde slått med stokk. Derimot gjentok han anklagene om at den ene datteren stadig løy, og at dette provoserte ham.

– Jeg har slått med flat hånd, innrømte han.

Tidligere denne uka fortalte hans to eldste døtre at faren skal ha vært svært kontrollerende og voldelig, og at han forsøkte å isolere dem i hjemmet for å unngå at de fortalte andre om voldtektene. Dette avviste han i dag.

46-åringen sa at han ikke hadde sparket sin ekskone i magen slik at hun aborterte. På direkte spørsmål fra aktor, kom det likevel frem at han har slått sin tidligere kone med flat hånd. Dette skal ha skjedd fordi han så henne sammen med en annen mann.

– Jeg opplevde at hun flørtet med denne mannen. Jeg ble fornærmet, og slo henne da vi kom hjem, fortalte 46-åringen.