– De begynner til og med å bli rutinerte

Verken Martin Ødegaard eller Iver Fossum kom med i landslagstroppen til kampene mot Aserbajdsjan og San Marino. Det er U21-sjefen glad for.

Iver Fossum og Martin Ødegaard

Iver Fossum (t.v.) og Martin Ødegaard tilbake på gamle trakter før kvalifiseringskampen mot Sveits på Marienlyst stadion.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Nå har de vært med oss en stund, så de bringer til og med å bringe med seg rutine. Men det de først og fremst bringer med seg er spilleglede og ferdigheter, sier U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud om de tidligere Strømsgodset-spillerne Martin Ødegaard og Iver Fossum.

Han understreker at de to også holder i både én og to kvalifiseringer til. Ødegaard og Fossum var blant Godsets beste spillere før de forlot drammenserne til fordel for henholdsvis Real Madrid og Hannover. Men Smerud mener unggutta har blitt enda bedre siden sist de løp rundt på kunstgresset i Drammen.

Leif Gunnar Smerud

Smerud sier Fossum og Ødegaard foreløpig hører hjemme på U21-landslaget, men at det gjøres en vurdering før hver samling.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Det er en tøffere hverdag. Det er et litt høyere tempo. Med det følger det en del ting. Det må gå fortere i den allerede fine teknikken, det blir mer og tøffere dueller, så de har tatt et steg på fysikken også, sier Smerud og legger til:

– Og så handler det om å være kvikke i hodet. Det er de to. De har ikke blitt noe tregere siden de var i Godset.

Vraket igjen

Da landslagssjef Per-Mathias Høgmo presenterte landslagstroppen i forrige uke, var Martin Ødegaard nok en gang vraket fra det øverste nivået.

– Hovedårsaken til at han ikke er med er at hans kamparena kunne vært bedre. Det er vi alle enige om. Jeg understreker at han fortsatt er veldig ung og håper at han i neste vindu kan finne en klubb som vil være bra for ham, sa Høgmo under pressekonferansen.

Det er en begrunnelse som U21-sjefen kan stille seg bak.

– Det hadde nok vært en fordel og hatt en enda bedre kamparena for Martin, men når det er sagt så har han en fin utvikling og er i et godt treningsmiljø. Og han spiller kamper i en krevende liga, så vi får ta det når den sjansen eventuelt dukker opp, sier Smerud.

– Det er vel få norske spillere som matcher treningshverdagen hans?

– Ja, det er nok få som gjør det.

Ole Selnæs (f.v), Martin Ødegaard og Iver Fossum

Ole Selnæs (f.v.), Martin Ødegaard og Iver Fossum startet for Norge U21 da England gjestet Marienlyst.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Gjør vurderinger hver gang

Men selv om både Ødegaard og Fossum har vært med A-landslaget, er vurderingen at de foreløpig har det best på U21.

– De vurderingene gjøres jo inn mot hver samling, og nå mener vi at de har best av, og er best kvalifisert til, å være med her. Så får vi forholde oss til det, sier Smerud før han avslutter:

– Vi har en kamp og en kvalifisering vi er midt oppe i. Nå er de her. Så får A-landslaget eventuelt komme senere.