NRK Meny
Normal

– Dans er et universelt språk

DRAMMEN (NRK): På ungdomsklubben G60 lærer minoritetsungdom hverandre å kjenne gjennom dans.

Dansecrew på G60

G60 er en arena hvor ungdom møtes uavhengig av kjønn, nasjonalitet og bakgrunn.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Dans forener og skaper vennskap og bånd på tvers av språk og nasjonalitet. Det kan Ungdomshuset G60 i Drammen skrive under på.

– Vi er fra forskjellige kulturer, men skaper en felles kultur gjennom dansen, sier en av ungdommene som er fra Den dominikanske republikk.

Universelt språk

Ungdommer har lenge kommet til ungdomsklubben G60 med ønske om å danse, tross G60s små ressurser til faglig oppfølging. Ei heller har G60 hatt lokaler som er særskilt egnet for dans.

Men med 3-årig prosjektstøtte fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, i tillegg til G60s egne midler, har de nå bygget en dansesal og ansatt dansekonsulent Maria Voss.

– Dans er et universelt språk. Dans er følelser, og følelser og menneskelig utstråling er universelt, sier Voss.

– Jeg tror dans er noe som binder folk sammen, sier Tone Ulltveit-Moe, kultursjef i Drammen kommune.

Kan virke forebyggende

Dansegruppene består av omtrent 30 prosent gutter og 70 prosent jenter. De aller fleste har minoritetsbakgrunn, men alle er velkomne.

På klubben arrangeres det workshops i forskjellige dansestiler, men hovedtanken er at det skal være et sted der ungdommene kan komme og danne egne crew og være kreative selv.

– Drammen har vi utrolig mange kreative ungdom som bobler over. Her får de utløp for all energien sin, ellers hadde de kanskje vært uheldige og havnet i dårlige miljøer. Her får ungdommene gjøre noe positivt i fritiden sin. Det tror jeg er kjempeviktig, sier Voss.

– Gjennom dans slår vi også ned fordommer, hvis man skulle ha det.