Hopp til innhold

– Det er stille uten skolen

For snart fire år siden mistet Ringmoen grendeskolen. Etter det har det skjedd lite i bygda.

Fire år etter at skolen stengte, har det skjedd lite på Ringmoen.

VIDEO: Ringmoen skole ligger urørt og nedsnødd. Det er snart fire år siden skolen ble nedlagt.

Det ser nok litt annerledes ut rundt Ringmoen skole i dag, enn det gjorde den 17. juni i 2009.

Det var siste skoledag ved den lille grendeskolen, og etter sommerferien startet de 29 elevene opp ved skolen i Hallingby. Grendeskolen var historie.

Det er nå en kald februardag fire år senere. Det har skjedd lite på Ringmoen siden dørene ble låst før sommerferien i 2009.

– Vi mister hjertet i bygda

Ved Nordal skole i Lier kjemper man i dag den samme saken for sin grendeskole. I kveld skal saken opp i kommunestyret, og rådmannen foreslår en nedleggelse.

For foreldrene som har barn på skolen er dette uforståelig. For dem er skolen mye mer enn bare en skole, det er limet som holder bygda sammen.

For noen år siden flyttet Suzan Hoffman og familien til den lille bygda. For henne har skolen vært et naturlig sted å få kontakt med andre.

– Vi kjente ingen da vi kom hit, men det var veldig lett å få kontakt med alle som bor her. Det er fordi vi har denne skolen, og vi kan møtes her ofte, sier Hoffman.

Legges skolen ned, blir det slutt på trimmen, 17. mai-festene og juletrefestene, tror innbyggerne.

– Velger man å ta vekk skolen, så vil det ikke være noe samlingspunkt igjen for oss som bor her. Da mister vi hjertet i bygda vår. Det er den beste beskrivelsen jeg kan gi, sier Agnete Engen, som har barn på Nordal skole.

Problemet er at det koster penger å holde liv i grendeskolene. Mer penger enn det gjør ved de større skolene. En elev ved Nordal skole koster Lier kommune cirka 100.000 kroner i året. Ved den billigste skolen i Lier koster eleven 50.000 kroner.

Les også:

Marit Kleven med barnebarn

Marit Kleven jobbet ved den nedlagte skolen. Her sammen med barnebarnet Ludvig.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Er skolen limet i bygda?

– Det er forferdelig stille, man ser aldri noen unger. Og det var vi jo vant til å se hele dagen, sier Marit Kleven.

Vi er tilbake på Ringmoen. Kleven jobbet ved skolen og bor rett ved siden av den gamle skolebygningen.

– Skolen ble brukt til alt mulig. Det var et forsamlingslokale. Nå er det ingenting igjen, forklarer hun.

– Man snakker ofte om at skolen er limet i bygda?

– I starten var det jo ramaskrik om hvor fælt dette kom til å bli, men jeg har ikke noe inntrykk av at bygda har gått opp i liminga, sier Kleven.

Flytter tilbake til bygda

Hennes datter, Jeanette Kleven, har flyttet tilbake til Ringmoen. Hun syntes det er trist det som har skjedd på hjemstedet.

Jeanette Kleven

Jeanette Kleven synes forfallet er trist.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Her oppe skjer det ikke så mye lenger. Alt er konsentrert rundt Hallingby. Jeg har en sønn som snart skal starte på skole der. Det er trist at han ikke får oppleve å gå på denne skolen. Alle kjenner alle, og 1.-klassinger leker med 6.-klassinger. Det blir jo ikke bedre enn det, forklarer hun.

Nå ligger skolen der, som et monument over tiden som en gang var. Gresset på fotballbanen klippes hvis noen i bygda tar med seg gressklipperen, og tilfeldigvis har litt tid til overs. Lyset i akebakken er avslått, og flaggstanga er fjernet for at man skal slippe å flagge på flaggdager.

– Mangelen på vedlikehold er nok det som er verst å se på, og som gjør det ekstra tungt. Man ser jo forfallet klarest ved at det er is på innsiden av vinduene, og mose på veggene. Det er fælt å se skolebygningen stå der, uten at den blir brukt til noe, sier Jeanette Kleven.

– Var like stille før

André Øhren

André Øhren trives, til tross for at skolen er nedlagt.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Lenger nede i gata finner vi André Øhren. Han har også barn som går på skolen, men ga dem sjansen til selv å velge hvilken skole de ville gå på. De valgte vekk Ringmoen, og startet direkte på Hallingby.

Han merker ingen forskjell på livet i bygda før og etter nedleggelsen av skolen.

– Det var like stille før nedleggelsen. Så jeg merker ikke stor forskjell. Jeg jobber i Oslo, så når jeg først er hjemme liker jeg å ha det stille. Så da er det ypperlig her, forteller Øhren.

– Vil du si at Ringmoen er en død grend?

– Død grend? Ja, det er kanskje det. Men i forhold til før, så er det vel ikke mer dødt nå. I hvert fall ikke på mine tolv år her, avslutter Øhren.

Like før klokken 21 tirsdag kveld ble det bestemt i kommunestyret i Lier at Nordal skole ikke legges ned.

Ringmoen skole

Forfallet kan tydelig sees på den gamle skolen på Ringmoen.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK