NRK Meny
Normal

– Burkini har kommet for å bli

DRAMMEN (NRK): Muslimske kvinner som bader med burkini ønsker å leie tid i svømmeanlegg, for å unngå kritiske blikk og kommentarer.

Burkini på Drammensbadet

KRITISERT: Debatten om burkini gikk hett for seg i sommer. I Drammen ønsker nå muslimske kvinner å leie tid i svømmehallen for å unngå blikk og kommentarer.

Foto: Tuva Strøm Johannessen / NRK

Drammenskvinnen Havva Cukurkaya jobber for at minoritetskvinner skal integreres i det norske samfunnet. Hun mener det er vanskelig når hun og andre muslimske kvinner ikke føler seg velkomne fordi badedrakten de bruker skaper reaksjoner.

– Du må regne med å få negative blikk og tåle kritikk fra andre mennesker når du bruker burkini på offentlige bad. Folk spør ofte om hvorfor jeg går sånn, om jeg bor i Norge og om jeg er undertrykt.

Cukurkaya sier hun ofte opplever at helt vanlige folk i svømmehallen klager til personalet når de ser at hun har på seg burkini.

Forbud mot burkini

I sommer kom det frem at flere byer i Frankrike nekter kvinner i burkini tilgang til stranden. Flere har blitt forvist fra strendene og flere har fått bøter.

I Nice ble det innført burkiniforbud etter lastebilmassakren som kostet 84 menneskeliv på Promenade des Anglais på nasjonaldagen 14. juli. Flere franske byer fulgte etter.

Den franske grunnlovsdomstolen har nå opphevet forbudet mot burkini, som ikke er i tråd med grunnloven.

Kvinne i burkini på stranden

Denne kvinnen ble tvunget til å ta av seg deler av burkinien av fransk politi i Nice. Rundt 30 franske byer innførte i sommer burkiniforbud på strendene.

Foto: AGENCE / BESTIMAGE

– Man må være sterk

Cukurkaya nekter å gi etter for kritikken, og fortsetter å svømme, på tross av blikkene.

– Jeg er ganske sterk og jeg kommer til å fortsette å svømme her, men jeg må innrømme at jeg hele tiden må være i forsvarsposisjon, sier hun og fortsetter:

– Det eneste vi vil er å trene og ha det gøy med ungene våre.

Vil leie tid i svømmehallene

For at også andre muslimske kvinner skal kunne benytte seg av de lokale svømmehallene ønsker nå lederen av Regnbuen Kvinneforening i Drammen, Ayperi Uzumcu, at det skal bli mulig å leie en egen tid i svømmehallen. På den måten kan de gå i burkini uten å bli beglodd.

– Det er et potensiale for det, og politikerne og ledelsen vet at det finnes et behov. Da synes jeg det bør bli tilrettelagt, sier Uzumcu.

Burkini på Drammensbadet

Disse to kvinnene, Havva Cukurkaya og Ayperi Uzumcu, ønsker å kunne leie en egen tid i svømmeanlegget for de som bruker burkini.

Foto: Tuva Strøm Johannesen / NRK

Hun forteller at de allerede har prøvd å leie tid i svømmehaller i Drammensområdet uten hell. Uzumcu, som også eier en burkinibutikk i Oslo, sier hun snakker med mange muslimske kvinner som ønsker muligheten til å bevege seg i vann.

Muslimske kvinner er opptatt av egen helse, sier hun, og mange trenger å få svømme fordi de er plaget med dårlig rygg eller har andre behandlingstrengende lidelser. Hun håper at politikerne kan ta grep.

– Burkini har kommet for å bli, avslutter hun.