NRK Meny
Normal

– Bruk fornuften, bruk hodet

– Ikke bryt bålforbudet selv om det har regnet, sier Odd Ellingsen, avdelingssjef for forebyggende avdeling ved Drammensregionens brannvesen.

Mennesker rundt bål

Slokk alt av glør før du forlater bålet, oppfordrer Odd Ellingsen i Drammensregionens brannvesen.

Foto: Eva Cecilie Simensen

St. Hansbål er noe de fleste forbinder med fest og hygge - så lenge det går bra. Forbudet mot åpen ild i eller i nærheten av utmark fra 15. april til 15. september gjelder hvert år - også under eller etter regn.

– Det er ikke mye sol som skal til vått blir tørt, sier Odd Ellingsen, avdelingssjef for forebyggende avdeling ved Drammensregionens brannvesen.

Kan blusse opp

– Dersom noen tenner bål er det svært viktig å slokke bålet ordentlig etterpå. Om det ligger noen glør igjen, kan dette ligge og ulme i én til to dager. Et lite vindkast er alt som skal til for at flammen blusser opp igjen. Det har skjedd flere ganger, sier Ellingsen.

– Tror du folk tar litt lettere på bålforbudet nå som det har regnet?

– Ja, det er naturlig det. Jeg oppfordrer folk til å bruke å bruke fornuften, til å bruke hodet. Vi ønsker at folk skal kose seg på St.Hansaften, men vise forsiktighet og varsomhet. Brenn heller bål nede ved en strandkant enn inne i skog og mark, sier Ellingsen.

Må søke om unntak

Unntak fra bålforbudet må søkes lokalt brannvesen minst 14 dager før bålbrenningen.

Utenfor utmark glelder følgende regler for bålbrenning:

  • Grunneiers tillatelse må innhentes.
  • Det skal være en ansvarlig person for bålet.
  • Alminnelige aktsomhetsregler må følges, jfr. Brann- og eksplosjonsvernloven § 5, slik at det ikke oppstår brann eller skade på omgivelsene.
  • Slokkeutstyr må finnes på stedet. Bøtter med vann kan benyttes.
  • Bruk bare tørre trematerialer. Miljøfarlige stoffer skal ikke brennes jfr. Forurensningslovens §§ 7 og 11.
  • Bålet må slokkes før det forlates.
  • Brannvesenet forbeholder seg retten til å nekte bålbrenning hvis værforholdene tilsier dette, for eksempel ved sterk vind og/eller tørke som øker brannfaren.