Hopp til innhold

Skal ha blitt holdt igjen og avhørt etter ferie i Tyrkia

Flere tyrkere bosatt i Norge skal ha blitt holdt igjen etter ferie i Tyrkia i sommer, forteller tyrkere i Drammen. De skal ha blitt avhørt om sitt forhold til bevegelsen som myndighetene mener står bak det mislykkede kuppet.

"Ali" følger med på tyrkiske nettsteder via mobilen

Tyrkiske nettsteder er det første han sjekker hver morgen for å følge situasjonen i hjemlandet.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Jeg tør ikke å reise slik situasjonen er nå. Siden jeg har støttet Gülen, står jeg på lister over folk de vil stoppe ved inn- eller utreise. Det hjelper ikke med norsk pass.

Det sier mannen i 50-årene vi møter i Drammen. Han kom til Norge på 1980-tallet, men flyttet tilbake til Tyrkia. Men etter kuppet har han, kona og ett av barna vært i Norge. Av hensyn til familien i hjemlandet har vi anonymisert mannen og kaller ham "Ali".

– Vi har hørt at slektninger av gülenister har mistet jobben, så vi er forsiktige. På telefon snakker vi bare om hverdagslige ting.

Tyrkere forteller om trusler og trakassering i Norge

Venter på kona som ikke får reise

– En venn av meg som ikke turte reise i sommer, sendte kona på ferie fordi hun har norsk pass. Men hun ble holdt igjen og avhørt om mannens innblanding i Gülenbevegelsen.

Ifølge "Ali" fikk hun beskjed om å være i Tyrkia til mannen kom, men bestemte seg for å dra fra en annen flyplass til Norge.

– En annen bekjent venter fortsatt på kona. Jeg tror passkontrollene har lister med navn på tyrkere som enten har skrevet ting om presidenten myndighetene ikke liker, eller som er kjent som Gülentilhengere.

NRK har møtt flere norsktyrkere som forteller det samme som "Ali".

– Mange har droppet ferie i år

Pinar Gunaydin

Pinar Gunaydin jobber for Mangfoldhuset i Drammen, hun har hørt mange historier om tyrkere som har blitt holdt tilbake i Tyrkia.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Redselen for å bli arrestert gjør at mange har droppet ferien til Tyrkia i år, forteller Pinar Gunaydin ved Mangfoldsenteret i Drammen. Initiativtakerne er inspirert av tenkeren Fethullah Gülen og slike sentre finnes i flere norske byer.

– Det er mange historier om folk som ikke får lov til å dra tilbake etter ferier eller opphold i Tyrkia siden kuppet.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan beskylder Gülen og hans tilhengere for kuppforsøket 15. juli 2016 og har sagt han skal kutte hodet av alle forrædere.

– Alt som er viktig er demokrati, jeg er hverken for eller imot Erdogan. Jeg vil bare ha demokrati der ingen er redde for å si hva de tenker og mener.

– Kritiske stemmer forfølges

– Vi har sett at myndighetene nærmest driver en heksejakt på mange, ikke bare Gülenister. Også folk som har kritisert regimet og brukt sin ytringsfrihet.

Beate Ekeløve-Slydal Amnesty

Beate Ekeløve-Slydal er politisk rådgiver i Amnesty International i Norge.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Det sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International i Norge. Hun sier forfølgelsen har skapt en fryktkultur.

Men har norske tyrkere noen grunn til å være redde?

– De er trygge så lenge de er i Norge eller reiser i Europa. Men de har absolutt en reell grunn til å være engstelige dersom de drar til Tyrkia, for at de eventuelt kunne bli arrestert.

Hun sier mange med dobbelt statsborgerskap har mye å tape på å trosse advarselen om å dra fra Tyrkia mens saken deres "etterforskes".

– De er redd for at de aldri får returnere, mange har hus og familie.

Hun mener at norske myndigheter bør og kan, kanskje sammen med andre europeiske land, ta opp problematikken i Europarådet. I tillegg ta det opp direkte med tyrkiske myndigheter.

Tyrkia: - Norge har gitt asyl til kuppmakere

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Den Tyrkiske Ambassade. Men ambassaden har tidligere i år kategorisk avvist påstandene om trakassering. I brevet til NRK hevder ambassaden at det er mange bevis på at det er Gülenister som står bak det mislykkede kuppet.

Fr. dokumentar. Tyrkias president Recap Tayyip Erdogan er et viktig bånd mellom Asia og Europa, men han har etter kuppforsøket 15. juli valgt en linje som provoserer hele Europa. Han har fengslet 35 000 etter kuppforsøket, stengt 15 medibedrifter og har samlet all politisk makt i sine egne hender. Fra sitt nybygde palass med 1200 rom har han sikret sin makt fram til til 2023. Hans mål er å gjenskape det Ottomanske riket, og kurderne går åpenbart harde tider i møte. Men som et svært viktig NATO-medlem, kan han gå langt uten at Vesten vender ham ryggen.

Flere nyheter fra NRK Buskerud