NRK Meny
Normal

– Barn har veldig godt av litt sjakk

Øystein Brekke er bak luke nummer 14.

Øystein Brekke julekalender

Øystein Brekke reiste i vinter fra sjakkbutikken sin i Drammen for å se Magnus Carlsen spille sjakk-VM i New York. Sjakkeksperten var også å se i NRKs studio da Carlsen forsvarte verdensmestertittelen. Nå er også en sjakkbok på trappene.

Hva har gjort mest inntrykk på deg i år?

Noe så spennende som at Donald Trump kunne bli president i USA. Jeg var sjokkert, det må jeg si. Jeg er litt rystet. Ikke spesielt over ham, men hvordan det går med verden for øyeblikket, og at en så stor andel av befolkningen kunne ønske å velge en person med så spesielle holdninger.

Hva er det fineste noen har gjort for deg i år?

Min gode medarbeider i butikken, Kai, sa til meg «du må jo til New York for å se VM, Øystein». Så da dro vi bort dit sammen, selv om jeg egentlig tenkte at jeg ikke kunne gjøre det. Det var en suveren tur. Jeg husker spesielt møtet med William Lombardi, han er nesten 80 år gammel, og var Bobby Fischers sekundant og venn. Bobby Fischer, som var verdensmester i sjakk, fikk en tragisk skjebne, hans liv var jo noe spesielt. Det var noe rørende å møte denne eldre mannen og høre det han hadde å fortelle.

Hvordan feirer du jul?

Da samler vi familie, antakeligvis hjemme på Åmot med fullt hus og ribbe. Stort sett er det fullt hus og stormende jubel. Vi har mye kortspill. Vi skal ha torsk på første juledag, tenker jeg. Og vi skal ha kalkun og pinnekjøtt. Vi utfordrer hverandre, ikke i sjakk, men i mye annet.

Hva skal du lese i jula?

Jeg har et bokprosjekt, så jeg må kanskje lese litt underlag for det, men på en hyggelig måte. Det blir fort litt sjakk. Men jeg håper også å få lest litt annen historie. Jeg er veldig interessert i historie generelt og har kanskje et ønske å få lest «Kongens nei», som jeg så på kino og lurer på hva som er forholdet mellom filmen og virkeligheten. Det opptar meg litt for øyeblikket.

Vi utfordrer hverandre, ikke i sjakk, men i mye annet.

Og nå over til noe annet: Hvordan syns du Donald Trump bør lede USA?

Han bør forhåpentligvis lytte til mange gode rådgivere. USA er et land med mange kloke mennesker. på alle mulige samfunnsområder. Jeg håper han åpner seg og lytter til kloke mennesker rundt seg og supplerer med noen av sine egne saker for at han skal kunne se velgerne bitte litt i øynene.

Helt til slutt: Hvis du var statsminister i Norge for en dag, hva ville du gjort?

Hehehe. Det er vel ikke mye man får gjort på en dag. Men jeg bør vel nesten si noe om sjakk, jeg da. Da skulle man ha innført sjakk som valgfag i grunnskolen. Et par timer i uken. Det tror jeg ville vært et veldig fin supplement til den skolen man har. Barn har veldig godt av litt sjakk.

Hvem skjuler seg bak luke nummer 15 i julekalenderen?

Freestyleutøver som tok gull i X Games i Oslo i år. Hun har slitt med kneskade, men ser nå frem mot nye vinnersjanser.

Les også: 13. desember: – Nå kan jeg kose meg med livet