NRK Meny
Normal

– Angst og panikk på bortebane

Det er statistisk sett en fordel å spille hjemmekamper, og psykologi er viktig i fotball. I helga spilles de fire kvartfinalene i norgesmesterskapet for menn.

Fotball, NM menn, 4. runde. Mjøndalen - Brann.

Mjøndalen-spillerne ble hyllet av hjemmesupporterne etter seieren over Brann i fjerderunden i cupen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Du har hørt det før. Det å spille på hjemmebane er en fordel i fotball. Statistikken er også tydelig, i hvert fall i seriespillet.

De siste årene har antall hjemmeseiere i eliteserien og 1. divisjon ligget opp mot 50 prosent. Det viser nettsiden Norsk internasjonal fotballstatistikk, en tjeneste som leveres av NTB.

De psykologiske effektene av å spille på hjemmebane er mange, mener fagkonsulent i idrettspsykologi i Olympiatoppen, Erik Hofseth.

Erik Hofseth

Erik Hofseth sier at hjemmefordelen ikke er spesiell for Norge. I enkelte land i Øst-Europa ligger andelen hjemmeseiere på opp mot 80 prosent.

Foto: NIH

– Bortelaget har en reisevei som endrer kampforberedelsene. De må spille på en annen bane enn den de er mest vant med, og de får oftest flesteparten av supporterne mot seg, sier Hofseth.

Også lagenes posisjon før kamp kan virke inn på kamputfallet. Mens det antatt svakere laget har mest å tjene på å vinne, er det motsatt for favoritten. De bør klare å hale i land seieren.

– Da kommer stress, press, angst og panikk inn i bildet. Det trenger ikke gi et direkte utslag på ferdigheter eller prestasjon, men sannsynligheten er stor, hvis tankene ikke håndteres, sier Hofseth.

– Kan bli en magisk kveld

Til helga er det klart for de fire kvartfinalene i NM for menn. Sju eliteserielag håper på cupfinalebillett, mens det kun er en skikkelig outsider igjen, nemlig Mjøndalen.

1. divisjonslaget har tidligere i år slått ut eliteserielagene Strømsgodset og Brann fra cupen, og Mjøndalen-trener Vegard Hansen tror på et nytt mirakel.

Vegard Hansen

Mjøndalen-trener Vegard Hansen kunne juble da de slo Brann ut av cupen. Det var andre gang bergenslaget måtte gå slukøret av banen i Mjøndalen. Forrige gang var da bruntrøyene sendte dem ned fra eliteserien i 2014.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Vi møtte de to eliteserielagene på et gunstig tidspunkt. Det samme gjelder med Sarpsborg 08, som har vært litt tamme de siste to kampene, sier Hansen.

Han mener bruntrøyene har en stor fordel av hjemmekamp, fordi de spiller med større trygghet.

– Dette er en stor happening for klubben og bygda. I slike kamper yter det antatt svakeste laget litt ekstra, og vi har kanskje vært ekstra flinke til det. Det kan fort bli en ny magisk kveld, sier Hansen.

Flest borteseiere i cupen

Statistikken taler imidlertid i Mjøndalens disfavør. I cupen er hjemmebanefordelen en helt annen enn i serien. De to siste sesongene har andelen borteseiere ligget på henholdsvis 68 og 65 prosent. Det har sin naturlige forklaring, mener leder for seksjon av trenerutdanning i Norges Fotballforbund, Dan Eggen.

Dan Eggen

Dan Eggen er spent på resultatene fra de fire kvartfinalene i helga.

Foto: NFF

– I alle de innledende rundene har det antatt svakeste laget hjemmekamp. Derfor er det flere borte- enn hjemmeseiere, sier Eggen.

Som tidligere toppspiller kjenner han godt til hva som rører seg i hodene på 22 spillere i Mjøndalen lørdag. Cupspill er spesielt, mener Eggen.

– Det laget som taper er ute, og det gjør at det i cupkamper blir en vinn eller forsvinn-tilnærming i alle situasjoner på banen.