NRK Meny
Normal

– Alle tisser i vannet

DRAMMEN (NRK): Visste du at det ikke er til å unngå å tisse i vannet når du bader?

Roger Foss

Roger Foss har opplevd mye rart gjennom 20 år som badevakt.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Roger Foss viser frem ett av bassengene på Drammensbadet. Han har jobbet som badevakt i nesten 20 år. Som badevakt er ikke livredding en del av de daglige gjøremålene, men derimot plukking av bæsj og rensing av basseng.

– Her kommer det en del avføring når badebleia lekker. Da må vi ut med håven og plukke opp, før vi må kjøre i gang med renseanlegget og stenge bassenget.

Saken fortsetter under bildet

Drammensbadet

Badevakt Roger Foss viser frem alt som samler seg i bassenget etter en dag. Mye av det er faktisk menneskefett, sier han.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Mange historier

Badevakten har opplevd det meste gjennom 20 år på ulike inne- og utebad. Han trekker blant annet frem at det er mange som liker å kose seg. Han peker mot et av bassengene der kantene er høye.

– Det blir ofte varmt for nyforelska par, og da har vi det gøy med å hente brannslangen og spyle kaldt vann på dem så de blir litt flaue. Vi kan også rope i høytallerne, men det holder som regel å skrape i mikrofonen, for de erkjenner seg skyldig ganske kjapt, sier Foss.

– Vi hadde faktisk et voksent par her for ikke så lenge siden som snek seg inn og koste seg litt i stupetårnet, men de ble utrolig nok glade da vi kom bort og sa i fra, legger han til.

Sniker seg inn på natta

Badet, som er en kombinasjon av inne- og utebad, er også vant med besøkende midt på natta. Selv om badevaktene har sluttet for dagen, er ofte politiet eller Securitas innom på kveldstid for å sjekke at ingen har sneket seg inn over gjerdene.

– Nattbaderne har det veldig gøy med å gni bæsj på vinduene, i tillegg til å bæsje på fem-meteren. Det må vi sjekke hver dag når vi starter på jobb, og også se etter knuste glassflasker i sklia, sier badevakten.

– Etter å ha jobbet her så lenge, er det noe du husker spesielt godt?

– Det er jo mange besteforeldre som har med seg barnebarn hit. De pleier ofte å bli litt stressa, og da har du de bestemødrene som glemmer å ta på seg badedrakt eller bikini, slik at de kommer ut nakne. Da er det vår jobb å si i fra, og komme bort med hånkle.

– Umulig å ikke tisse i vannet

På spørsmål om det er mye tiss i badevannet kan badevakten fortelle en liten hemmelighet.

– Vi tisser alle i vannet, du og jeg også. Det er på grunn av en naturlig fysiologisk reaksjon i vann. Alle lekker litt, avslutter Foss.

Red.anm: ved nedkjøling eller vektløshet sender kroppen blod fra kroppens ytre til kroppens kjerne. Økt urinproduksjon i vann skyldes at kroppen vil unngå for høyt blodvolum i kroppens kjerne.

Drammensbadet

Dette er noe av det som gjemmer seg i posene til støvsugerne som jobber på bunnen av bassenget etter stengetid. Mye av det er menneskefett og hår.

Foto: Linn Christoffersen / NRK