NRK Meny
Normal

– Advarer skiløpere mot å krysse jernbanesporet

Togførere er redd for skiløpere i jernbanesporet i påsken.

Tog ved Finse stasjon

Toget kommer i høy fart og veier mye noe som gjør at fremkomstmiddelet bruker tid på å stanse. Bane NOR er redd for at det skal skje ulykker i påsken når skifolket legger ut på tur og krysser usikrede toglinjer.

Foto: Bjørn Ove Botten

Påsken er en tid hvor mange nordmenn reiser til fjells. I området fra Geilo i Buskerud til Mjølfjell i Hordaland, finnes det områder hvor ivrige skientusiaster velger å enten bevege seg langsmed toglinja eller enda verre, krysse den på steder hvor det ikke er planoverganger eller underganger.

Ove Håkon Flatland

Ove Håkon Flatland hos Bane NOR er bekymret for påsketuristene som legger opp til skiturer både langs og kryssende jernbanelinja.

Foto: Privat

– Det er alt ifra store grupper til mindre grupper og det er familier med små barn, forteller faggruppeleder i Bane NOR, Ove Håkon Flatland, om hvem det er som utsetter seg selv for fare.

Liten gutt alene

Selv har Flatland opplevd å se små barn vært nære ved å bli påkjørt

– Ja, det har jeg. Det har vært mange episoder. Men det verste var da jeg kom med en arbeidsmaskin og så er det en liten gutt som holder på å krysse toglinja alene, han var nok ikke mer enn en 5–6 år gammel, og foreldrene lå da en 100 meter lenger fram enn gutten som da drev og krysset togsporet alene.

Hva sa du til de foreldrene etterpå?

– Det tror jeg ikke egner seg på trykk.

Jernbane folk

Sånn kan det se ut når turister med akebrett bestemmer seg for å krysse toglinja ved Finse.

Tar sjansen på å gå

Flatland forklarer at et tog ikke klarer å stanse på samme måte som en bil. Toget er mange tonn i bevegelse og det tar tid å få stanset.

– Fra en lokfører oppfatter og må ta bremsen så går det mellom 500- og 1000 meter før han får stoppet toget.

For dem som har jernbanesporet som arbeidsplass oppleves de dramatisk når det plutselig dreier seg om liv og død.

– Det er jo litt av en opplevelse å være lokfører når man ser folk i sporet og det går fort. Folk må tenke tanker og forstå at dette er ikke noen bilvei de krysser.

Han oppfordrer de som skal ut å ferdes på vidda til å planlegger turen godt.

– Jeg tenker at når man skal ut på tur så må den planlegges og legge opp turen sånn at man unngår dette.