– Å få skate i OL hadde vært skikkelig kult

DRAMMEN (NRK): Onsdag avgjør IOC om skating skal bli en olympisk øvelse. Rullebrettmiljøet i Norge har delte meninger.

Skateboarding til OL

Christoffer Madsen Larsen (19) har en drøm om å få delta i OL i 2020. Onsdag avgjør IOC om det blir en OL-gren.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) skal onsdag avgjøre om skateboarding skal bli en øvelse i OL i Tokyo 2020. Ifølge Norsk organisasjon for rullebrett (NORB) er avstemningen på dagens IOC-møte kun en formalitet. Alt tyder på at skateboarding blir en OL-gren.

– Vi er glade for at IOC ser verdien av at skateboard er en morsom og sunn aktivitet å drive med. De forstår at dette er populært og noe som mange har lyst til å se på, sier Kjetil Andreas Ostling, samfunnskontakt i NORB.

Delte meninger i skatemiljøet

Kjetil Ostling

Kjetil Andreas Ostling i NORB er glad for interessen fra IOC, og venter spent på om skateboarding blir en OL-gren.

Foto: Norb

Innad i rullebrettmiljøet i Norge er det delte meninger om skateboarding skal bli en OL- gren. Ostling mener at mange er usikre på hvordan skating som idrett skal ta form.

– I dag er skating organisert etter skaternes egne premisser, og miljøet anser seg mer som en kulturell aktivitet, sier han.

OL inspirerer

Ifølge NORB var det omtrent 50.000 skatere i Norge i 2014, og nå melder industrien om en svak oppgang.

I Drammen skatepark tilbringer Christoffer Larsen på 19 år og Filip Ropstad 17 år mange ettermiddager. De har skatet i syv år og går begge med en OL-drøm i magen.

Skateboard-gutter i Drammen

Filip Ropstad (17) og Christoffer Madsen (19) syns det er på tide at skating anerkjennes som en toppidrett og at det blir OL-gren.

Foto: Tuva Strøm Johannessen / NRK

– Å få være med i OL hadde vært skikkelig kult, sier Christoffer.

Han synes at det er veldig bra at skating kan bli en del av et så stort arrangement.

– Det vil samle mange, og som i X-games, så vil det bli et stort engasjement og god stemning som er bra for miljøet, sier han.

– Det er på tide at skating blir en OL-gren. Det er en stor idrett som mange driver med fra alle nasjoner. Dessuten vil flere få øynene opp for skateboard, sier Filip.

Skateboarding i Drammen

Filip Ropstad (17) er i skateparken nesten hver dag.

Foto: Tuva Strøm Johannessen / NRK

– Spennende og skremmende

I skateparken er også Vebjørn Johannessen med sønnen Erik på fem år. Med et godt grep fra pappas hender kjører Erik opp og ned veggene i parken.

Erik skater i Drammen

Erik (5) lærer å skate av pappa Vebjørn Johannessen i Drammen skatepark.

Foto: Privat

Johannsessen er en av dem som er mer skeptisk til at skateboarding skal inn i OL.

– Det er både spennende og skremmende, men jeg syns at skating skal være en uavhengig sport som ikke skal være styrt av de store kreftene, sier han.

Surfing kan bli OL-gren i 2020

I tillegg til skateboarding, skal IOC også stemme over om surfing, karate, sportsklatring og baseball skal stå på programmet i OL i Tokyo i 2020.

I en ny OL-rapport heter det at de fem grenene er en blanding av det tradisjonelle og nye, at det er ungdomsfokusert og har internasjonal og lokal appell.

I vurderingen vil IOC ta hensyn til likestilling, appell mot ungdom og bevaring av tradisjoner.