Normal

– Ødegaard minner om «Kniksen»

– Hysteriet rundt Martin Ødegaard er voldsomt, og det eneste som kan være i nærheten, er det som skjedde rundt «Kniksen» i 1960, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke.

Martin Ødegaard mot Emiratene

Martin Ødegaard og «Kniksen» har mange likhetstrekk.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Schanke er overveldet av all interessen rundt Martin Ødegaard, som er tidenes yngste landslagsspiller. Han sier det ikke er lett å finne noe som kan måle seg med det som skjer nå.

Tom A. Schanke

Idrettshistoriker Tom A. Schanke sier det er lite som kan måle seg med hysteriet rundt Martin Ødegaard.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Det eneste jeg kan tenke på er hysteriet rundt Roald «Kniksen» Jensen, da han spilte sine første kamper på landslaget i 1960.

Etter hans andre landslagskamp, mot Sverige, skrev avisene «Kniksen–Sverige 3-1». Selv om Kniksen ikke scoret, rundspilte han svenskene, omtrent på egen hånd, sier Schanke.

Les også:

Mange likheter

Det er mange likheter mellom Ødegaard og Kniksen. Kniksen var også den yngste landslagsspiller til da, med sin debut som 17-åring.

Han viste seg som et utrolig balltalent i ung alder, og var spesielt god til å «knikse» eller trikse, derav kjælenavnet som fulgte ham livet ut.

Roald 'Kniksen' Jensen i cupfinalen 1972

Roald «Kniksen» Jensen i cupfinalen 1972

Foto: Scanpix

– Akkurat som Martin Ødegaard hadde han en egen evne til å tråkle seg gjennom muren av forsvarsspillerne, som om de var rundingsbøyer. Da han hadde rund-driblet dem fullstendig, driblet han dem enda en gang, og de sto svimle igjen uten å skjønne hva som skjedde. Han var en teknisk begavelse, og den tidens absolutte «wonderboy», sier idrettshistorikeren.

Ville se Kniksen

Kniksen var helt sentral i Branns gullår i 1961 til 1963. Etter det havnet han som proffspiller i Hearts i Skottland, og det var ikke hverdagskost på den tiden.

I Hearts ble Kniksen ofte sittende på benken. Det resulterte blant annet i at B-laget trakk opp mot 30 000 tilskuere på sine kamper. Folk ville se Kniksen uansett.

Kniksen la opp etter 1973-sesongen, og døde under trening på Brann Stadion i 1987. Han falt om med hjerteattakk, iført landslagsdrakten.