NRK Meny
Normal

– Ikke selg arvesølvet!

Ordfører Vidar Lande reagerer sterkt på at regjeringen ønsker å selge seg ned som eier i Kongsberg Gruppen.

Kongsberg Gruppen

Regjeringen ønsker å selge seg ned i flere store konsern. Idag eier staten over halvparten av aksjene i Kongsberg Gruppen. I framtida kan andelen bli mye mindre.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Jeg synes det er ille å selge seg ned i det som virkelig utgjør stabiliteten og de lange linjene i norsk industri. Dette er rett og slett å selge arvesølvet, sier ordfører i Kongsberg.

Han har selv 25 års fartstid fra Kongsberg Gruppen, som kom i gang nettopp som en forlengelse av sølveventyret i byen. Han var hovedtillitsvalgt og styremedlem i den 200 år gamle bedriften.

Nå har han har liten sans for forslagene fra regjeringen om å kvitte seg med aksjer for 46 milliarder kroner og redusere statens eierandel i Telenor og Kongsberg Gruppen til 34 prosent.

Les også:

Arbeiderpartiets Vidar Lande får fire nye år med ordførerkjedet

Kongsbergordfører Vidar Lande synes det er ille at staten ikke skal være hovedeier av den 200 år gamle bedriften.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Når man skal ut i verden og selge forsvarsmateriell, er det en veldig fordel å ha staten som en stor eier. Det å vise til at staten er inne med over 50 prosent gir troverdighet og vitner om stabilitet når man skal ut å forhandle med utenlandske kunder, sier Lande.

For lite

Regjeringen ønsker ikke å selge seg helt ut av Telenor og Kongsberg Gruppen.

– Det er viktig at staten fortsetter som eier i disse selskapene. Dette er store internasjonale selskaper som ligger langt fremme teknologisk, og som har hovedkontor i Norge. Det ønsker vi fortsatt at de skal ha, men da er det tilstrekkelig å eie 34 prosent, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Vidar Lande mener det blir for lite.

– Det er ideologiske grunner til at regjeringen ønsker å selge seg ned, og øke den private eierandelen. Men for Kongsberg Gruppen betyr det av man mister eller får dårligere muligheter til å fusjonere eller inngå avtaler med andre typer forsvarsvirksomhet. Har staten allerede redusert sin eierandel til 34 prosent, er det ikke noe å gå på, sier Lande.

Spesiell betydning

Næringsminister Monica Mæland (H)

Næringsminister Monica Mæland (H)

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Samtidig med planene for statlig bedsalg i Telenor og Kongsberg Gruppen varslet næringsministeren at det ikke er aktuelt å selge seg ned i Statoil.

– Vi har ikke bedt om fullmakt til å redusere statens andel i Statoil, fordi selskapet har en helt spesiell posisjon i Norge, der det er bred politisk enighet om at staten bør eie majoriteten. sier Mæland.

– Det må jeg si undrer meg veldig. Hvis Kongsberg Gruppen, hvor et av forretningsområdene er forsvar, ikke er av spesiell betydning for norsk sikkerhetspolitikk, skjønner jeg ikke hva statsråden egentlig tenker på. Da burde hun ta seg en tur til Kongsberg å få en innføring i den bedriften hun eier 50 prosent av, sier Lande.