Hopp til innhold

800 epletrær ødelagt av jordrotter

Eplebonden Harald Buttedal i Lier fikk seg en utrivelig overraskelse da snøen smeltet i våres.

Harald Buttedal

Harald Buttedal ser utover en fullstendig rasert eplehage.

Foto: Marianne Jagland Kjeldsen / NRK

I løpet av vinteren har jordrotter gnagd på røttene til epletrærne og fullstendig ødelagt dem.

– Jeg ble forbannet da jeg oppdaget skadeomfanget i våres, sier Buttedal.

Vi står på gården til Harald Buttedal i Lier og kikker utover den store eplehagen. På mange rader er trærne pistrete og visne. Det er de yngste trærne som jordrottene har angrepet.

Les også: Jordrottene invaderer

Eplebonden trekker flere av dem enkelt opp av jorda. Røttene er helt borte.

Rotteinvasjon

Jordrottas herjinger

Her har rottene banet seg vei fra ett tre til det neste.

Foto: Marianne Jagland Kjeldsen / NRK

Rottene har etterlatt jorda porøs og hullete etter de underjordiske gangene. På den måten har de banet seg vei fra det ene treet til det neste. En mild vinter uten frost i bakken har gitt jordrottene fri tilgang til trærne hele vinteren, og resultert i en rotteinvasjon.

– Jeg har bestandig hatt jordrotter men aldri noe som ligner på den mengden her. De yngste trærne er ekstra utsatt fordi de er lettere å gnage på, sier Buttedal og myser utover feltet der trærne er ødelagt.

Les også: Jordrotta dreper

Avling tapt i 6-7 år

Til sammen er røttene på 800 av epletrærne fullstendig gnagd bort. Det totale økonomiske tapet blir på godt og vel 300 000 kroner, ettersom det tar tid for nye trær å vokse seg til, og avlingen uteblir i flere år.

Det vil ta 2 år før de nye trærne er store nok til å plantes. Deretter vil det ta 4-5 år før trærne og avlingen er tilbake på det samme nivået som i dag.

Rottefanger

På tunet ligger to av de underjordiske gnagerne, fanget av gårdskatten. Størrelsen viser at jordrottene har rukket å spise seg fete i løpet av vinteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rottefangeren i Lier

Travle dager for gårdskatten i Lier.

Foto: Marianne Jagland Kjeldsen / NRK

– Katta er veldig ivrig! Den fanger et par-tre rotter om dagen, men den greier jo ikke å sloss mot alle disse rottene her ute. Nå vurderer jeg å skaffe meg flere katter, humrer eplebonden, som til tross for det enorme tapet ikke har mistet glimtet i øyet.

– Jeg pleier å si at man finner ikke en fruktdyrker hoppe i fallskjerm eller kjøre motorsykkel, for vi får nok adrenalinkick av det vi driver med til vanlig! Oppturer og nedturer er det som gjør yrket spennende.

Flere nyheter fra NRK Buskerud