NRK Meny
Normal

79-åring plyndret: – Glad for at jeg er i live

RØYKEN (NRK): Thora Hagen fikk besøk av noen som skulle foreta en helsesjekk. Først etter noen timer oppdaget hun at hun var blitt frastjålet 200.000 kroner.

Thora Hagen

Thora Hagen (79) er leder i borettslaget, og har selv advart andre mot å slippe uvedkommende inn.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Jeg skulle ha dytta henne ut igjen, selvfølgelig, sier Thora Hagen.

Det var onsdag ettermiddag en kvinne ringte på døra hjemme hos Thora. Kvinnen utga seg for å komme fra Røyken kommune. Ifølge kvinnen skulle det gå et virus blant eldre i området, og hun skulle sjekke pulsen til 79-åringen.

Kvinnen, som snakket gebrokkent, klarte å komme seg inn, selv om Hagen sa at hun går regelmessig til legen.

Utgangsdøra ble ikke låst, og de to gikk inn på kjøkkenet. Mens Thora satt på en kjøkkenstol, sto den andre kvinnen foran henne. Etter at hun hadde tatt pulsen og "sjekket" skuldre og mage, ble den fremmede kvinnen geleidet ut.

– «Du låse etter meg» sa hun, og det gjorde jeg. Så fikk jeg se at flere dører som vanligvis er stengt, sto oppe. Men jeg tenkte ikke mer over det før jeg la meg. Da lå det noe hardt i fotenden på senga. Der sto pengeskrinet – tomt, sier Hagen.

I alt ble hun frastjålet rundt 200.000 kroner i rene kontanter, i tillegg til en del smykker.

Dør til dør-aksjon

Politi med dør til dør aksjon

Politiet har torsdag gjennomført en dør til dør-aksjon blant naboene til Thora.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Politiet antar at kvinnen har hatt en medhjelper som gjennomsøkte leiligheten mens de to var på kjøkkenet. De har sikret seg fingeravtrykk og gjenstander som kan ha DNA-spor.

– Vi har fått en god beskrivelse fra fornærmede av hva som skjedde. Det vil hjelpe oss videre i etterforskningen, fordi vi kan søke etter tilsvarende hendelser i andre distrikter, sier Sigrid Lie ved Røyken lensmannskontor.

Kommunens ansatte informert

Etter det frekke tyveriet har Røyken kommune sendt ut melding til alle sine ansatte der de presiserer viktigheten av å bruke ID-kort. De som jobber i hjemmetjenesten skal bruke de arbeidsklærne folk er vant med å se.

– Dessuten skal alle som får besøk av oss få skriftlig beskjed på forhånd. Ingen skal dukke opp uanmeldt for å tilby tjenester, sier leder for hjemmetjenesten, Heidi Eidskrem.

Hun oppfordrer eldre til å sjekke ID-kort dersom de ikke kjenner vedkommende som utgir seg for å være fra kommunen.

– Redd for å bli tatt

Med politiet på besøk halve natta, og en opplevelse hun skulle vært foruten, ble det ikke mye søvn på 79-åringen. Likevel er hun overraskende oppegående.

– Hvis jeg hadde sett et annet menneske her inne, hadde jeg blitt veldig forskrekket. Da er jeg redd de hadde tatt meg, så jeg er bare glad for at jeg er i live, sier Thora Hagen.