5000 rammet av granat-evakuering

Rundt 5000 reisende ble påvirket etter funnet av en leketøysgranat på Drammen stasjon onsdag ettermiddag. Nå vurderer politiet å kreve erstatning fra de to siktede.

Bevæpnet politi ved Drammen stasjon

EVAKUERT: Togstasjonen i Drammen var stengt i flere timer onsdag ettermiddag.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

De to personene som ble pågrepet i forbindelse med funnet av en granatlignende gjenstand på Drammen stasjon i går, har i dag erkjent å ha hatt noe med hendelsen å gjøre.

De har vært inne til avhør torsdag for- og ettermiddag. Politiadvokat Birgit Austad sier politiet tar hendelsen alvorlig.

Politiadvokat Birgit Austad

FRYKT: Politiadvokat Birgit Austad sier det er alvorlig å spre frykt blant folk.

Foto: Idar Hole Krogstad / NRK

– I de tidene som er nå, med terror og slike ting, er jo dette veldig alvorlig. Det skaper jo frykt blant reisende og folk i byen, og for så vidt flere enn det, så det er alvorlig å utsette allmennheten for den frykten.

Nå kan det bli aktuelt å kreve erstatning for omkostningene til både NSB og de reisende.

– Det er en side vi kommer til å se nærmere på, for det bør være en del av den straffen som de eventuelt må føle på kroppen etter en sånn hendelse, sier Austad.

Flere tusen rammet

Pressetalsperson i NSB, Håkon Myhre, sier at selskapet satte opp erstatningsbusser for de stillestående togene, og mange reisende fikk refundert drosjeregninger og togbilletter.

Det er vanskelig å regne ut akkurat hvor mye evakueringen kostet. Men dyrt ble det.

Håkon Myhre

FRUSTRASJON: – En trist hendelse for kundene våre, sier pressetalsmann i NSB Håkon Myhre.

Foto: Erik Engen / NRK

– Det blir fort betydelige summer, det er ingen tvil om det. Vi beveger oss opp i noen hundre tusen kroner veldig fort, sier han.

Myhre forteller at hendelsen rammet flere tusen passasjerer på Kongsbergbanen, Vestfoldbanen, Sørlandsbanen, deler av Bergensbanen, samt all trafikk til og fra Drammen. Togstasjonen ble åpnet i 16-tiden onsdag, men togtrafikken var preget av forsinkelser i flere timer etterpå.

– Normalt på disse linjene dreier det seg fort om 15 000 mennesker. Fordi det ikke er vanlig rushtrafikk nå i juli vet vi ikke hvor mange det faktisk var, men anslår at rundt 5000 passasjerer ble rammet.

Dyrest for passasjerene

Forsker ved Transportøkonomisk institutt Askill Halse sier den samfunnsøkonomiske utgiften er størst hos de reisende.

– Vi kan si at hvis man blir en time forsinket så har det, grovt regnet, et par-tre hundre kroner i kostnad.

Så når flere tusen passasjerer blir forsinket i over to timer, da blir det litt?

– Ja, det blir fort en del penger. Det er vanskelig å regne på det nøyaktig, for folk vil jo rammes på forskjellig vis. Noen vil kanskje akkurat miste et tog eller et fly eller noe som var veldig viktig at de skulle rekke, mens andre må finne på noe litt annet enn det de hadde tenkt til å gjøre, så det vil variere.

Politiets bombegruppe på Drammen stasjon

UFARLIG: Politiets bombegruppe fjernet lekegranaten fra Drammen stasjon.

Foto: Vegard M Aas / NRK