500 studenter på venteliste

HØNEFOSS/DRAMMEN (NRK): 150 nye studentboliger står klare til studiestart. Men 500 studenter står fortsatt på venteliste for å få bolig.

Studentboliger Hønefoss

På Hønefoss står 150 nye studentboliger klare til semesterstart.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Negason Ephraim

Ephraim er glad han slipper å leie privat bolig i år.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Her er rommet mitt. Det er helt nytt.

Negason Ephraim viser oss rundt på sin splitter nye studenthybel på Hønefoss. Han er klar for å ta fatt på andreårsstudiene innen juss og ledelse på høgskolen, og er en av de heldige som har fått plass i en av de 150 nye studentboligene som står klare til studiestart.

Økende antall studenter

Men til tross for nye studentboliger står det godt over 500 studenter i Buskerud på venteliste for å få bolig.

For selv om det stadig bygges flere boliger, øker også antallet studenter.

Hans Erik Stormoen, administrerende direktør studentsamskipnaden i sørøst-norge

Hans Erik Stormoen sier de allerede er i gang med å bygge flere boliger i Drammen, og at de håper på å starte opp også i Kongsberg.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Det er stadig vekk flere som ønsker å ta høyere utdanning og vi sliter med å tilfredsstille studentenes ønske om å bo i en studentbolig, sier administrerende direktør Hans Erik Stormoen i Studentsamskipnaden, og legger til:

– Vårt mål er å ha så mange studentboliger at vi kan virke prisdempende på det private markedet. For å komme dit har vi fremdeles en god vei å gå.

Han forteller at det nå ikke er planer for nye boliger i Hønefoss, fordi det er Drammen som er neste by på lista.

– Her er det 195 vi skal i gang med nå i høst, vi er allerede i gang med gravearbeidene. Og så jobber vi intenst med å komme i gang med et prosjekt på Kongsberg, slik at vi forhåpentligvis kan ha studentboliger til skolestart 2017, sier Stormoen.

Fortsatt stort behov

Norsk studentorganisasjon er ikke fornøyd med at det mangler mange boliger.

Marianne Andenæs

Andenæs sier regjeringen har satset stort på studentboliger, men at antallet studenter øker, og at det derfor også trengs flere boliger.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold / NSO

– Tallene viser at det er under 15 prosent av studentene som har tilgang på studentbolig. Det viser jo at behovet er fortsatt stort for å nå vårt mål om 20 prosents dekning, sier leder Marianne Andenæs.

For selv om det bygges nye studentboliger, er det knapt noen flere som får tilbud om studentbolig i år sammenlignet med i fjor.

– Det må bygges flere studentboliger. Kommunene må tilgjengeliggjøre tomter og sikre at det kan bygges raskt, forklarer Andenæs.

Høgskolen som nærmeste nabo

Studentboliger Hønefoss

I de nye studentboligene får man høgskolen som nærmeste nabo.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

I Hønefoss er Negason Ephraim glad han slipper å leie privat i år, men i stedet har høgskolen som nærmeste nabo.

– Det er en fordel når man studerer at man bor nære skolen. Da er man i et miljø der man kan være fokusert og gjøre det bra på skolen, avslutter han.