NRK Meny
Normal

27 the Club - seks artister - samme skjebne

På grunn av røffe livsstiler ble karrieren litt kortere enn planlagt, men de rakk alle å produsere monsterhits før den var over. Seks av tidenes største sangere døde alle da de var 27 år gamle.

27 the Club

FARLIG: Er 27 år den farlige alderen? Seks store artister møtte den samme skjebnen. Nå blir det musikal av det.

Foto: Brageteatret/Kjetil Moslåtten

Janis Joplin, Jimi Hendrix, Amy Winehouse, Jim Morrison, Brian Jones og Kurt Cobain har en spesiell ting til felles. I tillegg til å være store stjerner på musikkhimmelen, døde alle da de var 27 år gamle.

Nå skal de store artistene feires med en flunkende ny musikal, der de største hitene skal frem i lyset.

Hardt liv

«Oh Lord, won't you buy me a Mercedes-Benz?»

Alle husker Janis Joplins hese stemme i det som er blant tidenes største hits.

«They tried to make me go to rehab I said, "no, no, no"»

27 the Club Jimi Hendrix

Legendariske Jimi Hendrix deler skjebne med fem andre verdensstjerner.

Foto: Brageteatret/Kjetil Moslåtten

Amy Winehouses' hit flytter oss raskt 30 år frem i tid. Musikkspennet er stort, og denne musikken blir det nå show av. 30 forskjellige sanger fra de seks artistene som led samme skjebne er oversatt til norsk, og settes nå opp i en musikal med navnet 27 – the Club.

– Jeg tenker at dette er mennesker som har levd uten bremsene på. Amy Winehouse er den siste som døde, i 2011, mens Janis Joplin og Jimmy Hendrix jo døde helt på begynnelsen av 70-tallet, sier Chatrine Berg-Nielsen, markedssjef ved Brageteateret.

På vei til destruksjon

I en stor lagerbygning i Drammen bygges det både scene, amfi og sminkerom, og i gangene nynnes det på kjente og kjære slagere.

27 the Club Amy Whinehouse

27 the Club Amy Whinehouse spilt av Espen Grjotheim

Foto: 27 the Club Janis Joplin

– Det er instruktøren vår, svenske Moqi Simon Trolin har funnet opp denne forestillingen, og de 30 sangene som formidler historien har en dramaturgi som underbygger de seks stjernenes skjebne. I denne forestillingen lever de alle på samme tid. Vi følger dem fra de blir født og gjennom barne- og ungdomsårene. Vi ser dem bygge seg opp til superstjerner før de destruktive kreftene ødelegger dem, forteller hun.

Døden

Og i tillegg til de seks kjente skikkelsene er det en sentral syvende rolle. Døden, deres følgesvenn gjennom hele livet, som sniker rundt i kulissene og passer på at artistene kommer inn i det sporet han ønsker, og den skjebnen han legger opp til.

Erik Wenberg Jacobsen bekler rollen som døden:

– Døden er jo tilstedeværende for oss alle, selv om vi helst dytter den litt bort, men akkurat her vet vi jo alle at de kommer til å dø snart. Det er jeg som introduserer dem for dop, og ellers passer på at de når heltestatusen sin før de til slutt skal dø i akkurat den alderen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

27 the Club døden

Døden er høyst tilstedeværende, spilt av Erik Wenberg Jacobsen med Kash King som Jimi Hendrix

Foto: Brageteatret/Kjetil Moslåtten

På norsk

Originaltekstene er gjendiktet til norsk av Tom Roger Aadland, og fremføres av sju artister med rå stemmer og bred sceneerfaring. Livebandet ledes av den anerkjente svenske musikeren og komponisten Anders Ortman, som også har de musikalske arrangementene i teaterkonserten.

Forestillingen har premiere onsdag 9. september klokken halv åtte og skal spilles frem til 13 september.