NRK Meny
Normal

16-åring satser mot verdenstoppen

16 år gamle Aryan Tari er Norges ferskeste stormester og en av Norges aller beste sjakkspillere. Men han har langt fra nådd sitt eget mål.

Aryan Tari

Sekstenåringen Aryan Tari blir regnet som nummer en i Europa i sin aldersklasse. Nå sikter gutten fra Lier mot verdenstoppen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Queen D5, Queen takes D5, E takes D5, Knight B6 ...

Aryan Tari sitter med boka foran seg og går igjennom et av spillene til sjakkmesteren Garry Kasparov. Han leser sjakkspråket som vi andre leser avisa.

Faren lærte Tari å spille sjakk 5 år gammel. Året etter spilte han sin første turnering og ble raskt veldig god.

– Jeg ble veldig glad i spillet, og dermed brukte jeg mye tid på sjakk. Da utvikler du deg veldig fort. Da jeg var seks-syv år spilte jeg mot 40-åringer og vant, smiler han.

– Hvordan var det for deg?

– De lo ofte etter partiet, og var tydelig overrasket av å bli slått av en syvåring.

Nå er han ratet som nummer tre i verden og nummer en i Europa i sin aldersklasse. I selve verdensrangeringen ligger han som nummer 400. Når Aryan Tari ikke spiller turneringer går han på Norges Toppidrettsgymnas.

I kantina er han en av mange unge talentfulle idrettsutøvere, og denne gutten trener hardt hver dag.

– Det blir en to og en halv timers økt på skolen hver dag, og utenom det så trener jeg tre timer hver kveld hjemme. I tillegg blir det mange timer sjakk gjennom helgen. Nesten alt jeg gjør har med sjakk å gjøre, sier sekstenåringen.

Aryan Tari og Simen Agdestein

Sjakk-stormester Simen Agdestein presiserer at han ikke lærer opp Aryan Tari. De trener sammen, sier han.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Sjakkspiller med stor S

Tari heller ut brikkene fra den lille sorte posen. Foran ham i sjakklassen sitter læreren Simen Agdestein. Han ble regnet som den sterkeste sjakkspilleren i Norden på 80-tallet.

– Vi underviser ikke. Jeg lærer ikke elevene mine opp, det blir mer som en trening på fotballbanen. Vi øver, og diskuterer sier Agdestein.

Han beskriver Tari som godt oppdatert, ung, og som en sjakkspiller med stor S.

– Han spiller hele tiden, og den sulten er sentral for å bli en ener, sier treneren.

For en måned siden ble Aryan Tari stormester. Blant 600 millioner sjakkspillere i verden finnes det kun 1000 stormestere. Det skjedde under sjakk EM i Reykjavik, da han spilte på lag med Magnus Carlsen – og han presterte bedre enn Magnus selv.

– Det er sannsynligvis det største jeg har gjort i min karriere, jeg følte jeg forsvarte Norges ære, sier Tari.

Simen Agdestein tror at Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer og Aryan Tari er de mest selvskrevne på OL-laget til sommeren.