NRK Meny
Normal

150 år med bygdehistorie

I Hol i Hallingdal startet den første fotografen å ta bilder i 1864. Ikke mange kommuner her i landet fostret fotografer for 150 år siden. Siden den gang har det samlet seg en rekke bilder Hol Bygdearkiv. Slikt blir det bok av.

Bjørn Furuseth
Foto: Gunnar Grimstveit

Det er Hol historielag som i disse dager gir ut den unike boka "Pionerfotografene i Hol". Torbjørn Trageton startet det hele i 1864, og etter hvert er det blitt 150 år med sammenhengende fotohistorie Hallingdal.

Tidlig ute

– Dette her vil jeg si er forut for sin tid. Husk på at på den tiden kunne man ikke bare kaste seg på flyet eller jernbanen. Heller ikke sykkel hadde de, så å få samlet alle disse bildene i Hol syns jeg er utrolig.

Det sier Bjørn Furuseth. Han er fotograf og arkivar og har jobbet med boken som kom ut denne uken.

– Det hele startet med Torbjørn Trageton. Hol kommune fikk samlingen etter ham på 1980-tallet og da ble det besluttet å bygge Hol bygdearkiv.

LES OGSÅ: Over hundre år gamle fargefotografier fra norskekysten og Svalbard

Alle fra Hol

– Alle fotografene er fra Hol kommune?

– Det er riktig. Og de har fulgt etter hverandre. Vi hadde Lars Ødegaard, Arne Grøvå, Olav Reinton, Lars Bry og Nicolai Grøvå. Og det er en uavbrutt rekke med bilder vi har i arkivet siden 1864 frem til i dag.

I samlingen er det svært mange portrettet. Furuseth forteller at det var viktig å fotografere hvordan menneskene var og bevare disse minnene.

– Noen ble for eksempel fotografert før de dro til Amerika, som var vanlig på denne tiden. Men ikke alle hadde råd dessverre, forteller han.

LES OGSÅ:

Dette vil jeg si var forut for sin tid.

Bjørn Furuseth

Stolte

– Men det er jo også mange gravferdsbilder her?

– Ja, det stemmer det. Og det var også veldig viktig å få tatt i sin tid. Det er flott å få samlet hele familien inn på et bilde. Men det var også andre ting som var viktig å vise frem. Folk ville gjerne vise frem gården sin, husdyrene sine. Vise at de var krye og stolte. Litt sånn som vi i dag kanskje viser frem den nye bilen vår, avslutter han.