NRK Meny
Normal

Livsfarlig narkotika sprer seg blant unge

Livsfarlig syntetisk narkotika har begynt å spre seg i ungdomsgrupper i Hallingdal.

Gol sentrum

Livsfarlig syntetisk narkotika har begynt å spre seg i ungdomsgrupper i Hallingdal. Dette bildet er fra Gol sentrum.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Ole Reidar Lågrinn

SLT-koordinator Ole Reidar Lågrinn sier at det livsfarlige stoffet er i ferd med å spre seg blant unge helt ned i 14-årsalderen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Blant annet skal stoffet være oppdaget på en ungdomsskole der jenter helt ned i 14-årsalderen har brukt stoffet.

– De livsfarlige stoffene kom hit med utelivsbransjen og sesongarbeiderne i Hemsedal. Nå har det spredt seg blant lokal ungdom, sier koordinator for Samordning av lokalforebyggende tiltak mot kriminalitet (SLT) Ole Reidar Lågrinn.

Han sier at han hørte om det som blir kalt «spice» allerede for ett og et halvt år siden.

– Det er en type syntetisk hasj, sier han.

Lensmannen ikke overrasket

Lensmann i Nes, Ole Tom Hovind, som også er etterforskningsleder i Hallingdal og Nore og Uvdal sier at han kjenner til at syntetisk narkotika er i omløp i ungdomsgrupper.

Ole Tom Hovind

Lensmann i Nes, Ole Tom Hovind, mener lovverket bør revideres.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Blant annet kjenner NRK til at det er kommet signaler fra en av ungdomsskolene i Hallingdal at en gruppe jenter der bruker ulike syntetiske narkotiske stoff.

Lensmannen i Nes er ikke overrasket.

– Jeg ville vel heller blitt overrasket dersom det ikke var slike stoffer her, sier han.

– Hvor vanskelig er det for politiet å oppdage slike stoffer?

– På dette området er det en stadig utvikling, og vi er hele tida på etterskudd fordi vi ikke helt vet hva vi ser etter, sier Hovind.

Vil ha lovendring

Mange av de nye syntetiske narkotiske stoffene er ikke ulovlige å føre inn i landet og heller ikke å bruke. Dette mener Hovind er skremmende.

– Det er bare å beklage. Jeg synes vel at lovverket trenger en revidering hvor man tar utgangspunkt i virkninger og ikke i hvilken kjemisk formel stoffene har, sier han.

– Kan føre til psykose

SLT-koordinator Ole Reidar Lågrinn sier at mange av de syntetiske stoffene er langt sterkere enn de naturlige – opp til 150 ganger sterkere. Derfor har folk som tar i bruk disse stoffene ingen kontroll på virkningen.

– Reaksjonsmønsteret av å bruke et slikt stoff kan bli noe helt annet enn det brukerne forventer seg. Hvis det for eksempel er folk som har røyket vanlig hasj som så prøver seg på syntetisk hasj, så vil de kunne få andre rekasjonsmønstre enn man er vant med. Man kan i verste fall ende opp i en psykose som man aldri kommer ut av igjen, sier Lågrinn.

– Hva er ditt råd til ungdommer som får tilbud om å kjøpe slike stoffer?

– Det må de for all del holde seg langt, langt unna. Det er livsfarlig å eksperimentere med dette. Det kan få alvorlige konsekvenser for både de som prøver dette og for familiene deres i mange år fremover, advarer han.