11 sauer tatt av rovdyr

I Skotselv er det funnet 11 døde sauer bare få meter fra bebyggelsen. Sauebonde mener det er en ulv som har tatt sauene.

Døde sauer i Skotselv

I løpet av pinsen har sauebonde Roger Kristensen samlet inn i alt ni døde sauer.

Foto: Roger Kristensen / privat

– Det var ikke noe trivelig syn, sier sauebonde Roger Kristensen.

I løpet av pinsen han har funnet 11 døde sauer som var på beite i innmark. Tre hus ligger tett opp mot beiteområdet, og det nærmeste huset ligger bare hundre meter unna der sauene ble drept.

– Først fikk vi melding om et lam som lå og fløt i elva nede ved Hellefoss, og så fikk vi en ny telefon om ei søye som lå og fløt i vannkanten ved beiteområdet, sier Kristensen.

Da de reiste for å sjekke nærmere, fant de flere døde sauer. Ifølge Kristensen var saueflokken tydelig preget. Flere lam skrek, og sauene var stresset.

– Bogen på to av lammene og juret på ei søye var spist opp. Resten av sauene var bare drept av en lystmorder, sier Kristensen.

– Bruker for lang tid

Død sau i Skotselv

Rovviltkontakten dokumenterte lørdag skadene på sauene.

Foto: Roger Kristensen / privat

Da Statens naturoppsyns rovviltkontakt, Sverre Einar Bråten, var på gården lørdag kveld, var han ganske sikker på at det var en ulv som hadde vært på ferde. Han sier til Bygdeposten at det muligens er den samme ulven som ble sett ved Nykirke i Åmot for en drøy uke siden.

Fylkesmannen i Buskerud har gitt fellingstillatelse på en ulv i Modum, Sigdal, Eiker og Lier. Likevel mener Kristensen at Fylkesmannen bruker for lang tid.

– Vi blir ikke trodd når vi mener å kunne dokumentere at det er ulv i området. Fylkesmannen er altfor sent ute, for de drøyer med å gi fellingstillatelse til ulven har flyttet seg, hevder Kristensen.

Les også:

– Underlig med kritikk nå

Seniorrådgiver Even Knutsen hos Fylkesmannen i Buskerud sier de tar bøndene på alvor, men de må forholde seg til informasjonen de får fra Statens naturoppsyn. Vurderingene naturoppsynet gjør er avgjørende for om det gis en fellingstillatelse.

Even Knutsen, Fylkesmannen i Buskerud

Seniorrådgiver Even Knutsen hos Fylkesmannen i Buskerud, sier de gjør sine vurderingen på bakgrunn av den informasjonen de får fra Statens naturoppsyn.

Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / NRK

– Jeg forstår bøndenes frustrasjon, men jeg synes det er underlig å komme med denne kritikken nå. Fellingstillatelsen forelå jo når disse siste skadene oppsto, sier Knutsen.

– Men det var jo mistanke om en ulv i området allerede i vinter?

Ja, vi vet at det har vært ulv i disse områdene flere ganger i løpet av vinteren, men noen entydig dokumentasjon utover våren har vi ikke hatt før nå, sier Knutsen.