NRK Meny
Normal

- Vi kom til Norge for å stjele

De to kvinnene som står tiltalt for grove tyverier og bedragerier over hele Østlandet, gir svært sprikende forklaringer på hva som skjedde.

Overvåkningsbilder Magasinet Drammen

To av kvinnene på vei etter et av ofrene på Kiwi, Magasinet, i Drammen. Dette er en av i alt 88 saker to kvinner er tiltalt for. (Overvåkningsbilder)

Den 27-år gamle kvinnen som forklarte seg i retten i dag sier hun kom til Norge for å stjele, mens den 37 år gamle medtiltalte i går sa at de kom til Norge på ferie.

Tiltalen mot de to kvinnene, som er bosatt i Frankrike, består av 88 punkter som blant annet gjelder det lommetyverier av personer på offentlige steder, og tyverier fra minibanker ved at de fått tak i pinkodene til bankkortene som har vært stjålet.

Kom for å stjele

Da kvinnen på 27 år forklarte seg i Drammen tingrett i dag, innrømmet hun at de to var kommet til Norge for å stjele.

Overvåkningsbilder Magasinet

Overvåkningsbilder fra Magasinet i Drammen, viser kvinnene som følger etter et av ofrene.

– Jeg kom fordi jeg var pengelens, og jeg trengte penger til mine barn i en tøff periode som arbeidsledig. Jeg er en enslig mor med tre barn, og jeg trengte penger til å forsørge familien min.

– Derfor bestemte jeg meg for å komme til Norge for å stjele. Jeg er også veldig lei meg for at jeg står foran en rett og en aktor og må svare for det jeg har gjort, sa 27-åringen.

Hun innrømmet å ha utført tyveriene sammen med medtiltalte.

–Vi var i butikker og på kjøpesenter der vi plukket ut eldre damer. Vi prøvde å stjele lommebøker, enten fant vi pinkoden i lommeboka eller observerte pinkoden på forhånd. Jeg ber om unnskyldning, sa den tiltalte 27-åringen i retten.

– Var det noen som oppdaget dere da dere gjorde det?

– Nei, vi brukte aldri vold, og vi ønsket ikke å påføre skade på noen, derfor prøvde vi å gjøre det når de vi stjal fra var uoppmerksomme.

27-åringen sier at det aldri var hensikt å bruke pengene på restaurant og diskotek, og at hun heller aldri gjorde det. Alle pengene var med for å forsørge de tre barna hennes.

Les også: Svindlet pensjonister for å bo på hotell og gå på diskotek

Kjøpte dyre klær

Kvinnen på 37 år forklarte seg i Drammen tingrett i går, og i dag fortsatte hun forklaringen. På spørsmål fra forsvarer om grunnen til at hun begynte å stjele svarer hun at hun har et vanskelig liv og flere barn å forsørge, men at hun er skamfull over det hun har gjort.

– Stjele for å få penger til restaurant og nattklubb, var det du mente å si i går?

– Nei. Det var for å leve.

Retten stiller spørsmål om at de har handlet i dyre klesbutikker.

– Jeg kjøpte mange klær. Men jeg vet ikke om det var dyre klesbutikker.

Tiltalte sier hun ikke er kjent i Oslo og ikke vet hvilke butikker hun har vært i. Hun mener hun fikk plass til alle klærne i kofferten sin, selv om hun handlet på Massimo Dutti for rundt 30 000 kroner.

Aktor legger frem at den tiltalte 37-åringen i avhør tidligere har nektet for å være her i 2013, for så i et annet avhør likevel tilstå å ha vært i Norge.

– Jeg ber så mye om unnskyldning for at jeg ikke husker, alle avhørene er blandet sammen, det er veldig lenge siden, men jeg vet at jeg har erkjent fakta.

Organisert kriminalitet?

De to kvinnene som står tiltalt for grove tyverier og bedragerier over hele Østlandet erkjente straffskyld da saken mot dem startet i Drammen tingrett i mandag denne uken. Men begge nekter for å være medlemmer i en organisert kriminell gruppe.

Striden i retten står om kvinnene er en del av en organisert gruppe eller ikke. Spørsmålet er viktig og kan heve strafferammen fra seks til elleve år.

Politiadvokat Ole Jacob Garder

Politiadvokat Ole Jacob Garder i Søndre Buskerud politidistrikt mener det finnes bevis for et tungt kriminelt nettverk rundt de to kvinnene.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

37-åringens svarte at hun aldri har diskutert eller planlagt tyveriene før de skjedd

– Hva gjorde dere når dere var i Norge, og hvor mye dere snakket sammen om tyveriene?, spør forsvareren.

– Nei, vi har aldri diskutert dette sammen og vi har aldri planlagt det.

– Hvor mye i forkant snakket dere om det dere skulle gjøre?

– For oss var det ferie, sa den tiltalte 37-åringen i retten.

Hun nekter for at det var flere som satt og ventet i bilen under tyveriene.

De siktede er kjent for å være omreisende vinningskriminelle i hele Europa

Aktor Ole Jacob Garder.

– Vi vet etter politidokumentene at det er involvert langt flere personer i hele komplekset. De vennene og familiemedlemmene du omgås med, hvordan er det med de rundt historikk til tyverier i andre land?

Politiet har funnet ut at de to ved flere anledninger kom til Norge med fly, og at det har vært flere forskjellige personer med. Flybillettene politiet har hentet inn, viser at alle personene har samme etternavn. Ifølge aktor er alle personene etterlyst nasjonalt.

Aktor sa i retten at mennene har betalt for fly og hotellopphold, men at ingen av dem er avbildet i sammenheng med tyverier eller bedrageri.

– Det er grunn til å tro at de har holdt seg i bakgrunnen, forteller Aktor Ole Jacob Garder.