- Nå er det vår tur

Innbyggerne i Øvre Numedal må reise over fem mil for å handle drikkevarer på vinmonopolet.

Vinmonopolet
Foto: Piera Balto / NRK

Hallingdal får snart sitt tredje vinmonopol i Nesbyen. Men innbyggerne i Øvre Numedal må reise flere mil for å handle.

Nore og Uvdal kommune søker nå for fjerde gang for å få vinmonopol.

- Venter på vår tur

Ordfører Kirsten Gjestmoen Hovda er lei av at hallingdalskommunene kommer først i rekka.

- Vi ser at det er en ekspansjon i antall pol, og venter på at det snart er vår tur, sier Gjestmoen Hovda til NRK Østafjells.

Les: Vil ha «pol i butikk»

Les også: Champagnen flyter

Kjøpekraft, innbyggertall, størrelse og antall tettsteder i området, og reisevei til nærmeste pol er kriteriene Vinmonopolet går etter når de skal opprette nye utsalg.

I løpet av 2009 skal 94 prosent av Norges befolkning bo mindre enn 30 kilometer fra et vinmonopol.

Reiser til Kongsberg og Geilo

Innbyggere og turister i Numedal må i dag reise til Kongsberg og Geilo for å handle drikkevarer. Til tross for den lange avstanden, er det de økonomiske hensynene som veier tyngst når butikkene skal tildeles.

- Vi kan ikke åpne butikker som vi vet vil gå med underskudd. Noen kommuner i Norge blir for små for drift, sier pressesjef for Vinmonopolet, Jens Nordahl.

- Bør få en bedre spredning

Ordfører i Nore og Uvdal mener Vinmonopolet bør prioritere distriktene.

- Det er jo et monopol, og jeg mener at distriktspolitikken tilsier at der det er tett befolket, og gode muligheter for stor inntjening, så bør det komme andre distrikt til gode med et vinmonopol. Vi bør få en noe bedre spredning på polutsalg enn det det er i dag, sier hun.

Kommunen vokser som turistkommune, og Jens Nordahl i Vinmonopolet sier at turistene kan være en av nøklene til å få pol til Nore og Uvdal.

- Turisme trekker i positive retninger for en kommune, sier han.

I 2007 startet Vinmonopolet et prøveprosjekt med små filialbutikker for å gjøre alkoholutsalget mer geografisk rettferdig. Til høsten skal prosjektet evalueres, og hvis resultatet er positivt kan også numedalskommunen få et slikt tilbud.