Hopp til innhold

- Jeg følte meg så liten

Truslene som sendte Hole-ordfører Per Berger ut i sykemelding var verst for familien, sier han.

Ordfører Per Berger i Hole

Per Berger en en stolt bestefar. At truslene han fikk gjorde familien engstelig, var det verste, sier han.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

På ordførerkontoret i Hole har potteplantene visnet mens sjefen var sykemeldt, og ordføreren sjøl har plaster over øyet etter at han snublet på elgpost nå nettopp. Men Per Berger har opplevd verre ting enn konsekvensene av at varaordførereren viste seg ikke å ha grønne fingre.

Les også:

Han ble landskjent på godt og vondt da tragedien rammet Utøya i Hole kommune den 22. juli 2011. Den trauste høyremannen som hadde blitt gjenvalgt som ordfører gang på gang, sto stødig i stormen som rammet både Hole og resten av landet denne julidagen ingen kommer til å glemme.

Trusler og netthets

I sommer, tre år etter massedrapet på AUFs øyidyll i Tyrifjorden, ble det for mye også for stødige Berger.

Han fikk trusler rettet mot ham selv, familie og venner. Før det hadde han også blitt utsatt for personangrep både i lukkede og åpne sosiale medier.

Truslene gjorde familien hans engstelig. Da var begeret fullt for ordføreren, som ble sykemeldt.

– Jeg følte meg liten, sier han.

Det er første dag på jobb etter fem ukers sykemelding. Berger har startet dagen med møte med rådmannen, og tar seg tid til en prat med NRK før han drar i møte i regionrådet. Han har valgt å være åpen om det som skjedde da han måtte kaste inn håndkleet.

Saken fortsetter under bildet.

Tegning fra ni år gamle Amund

En tegning fra ni år gamle Amund bidro til at Per Berger bestemte seg for å stille til valg for en ny periode.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Knappen ble aldri skrudd av

– Jeg hadde dratt på ferie i sommer, og følte på en måte at det var ryddet klart for fire uker i fred og ro i Trøndelag sammen med kona og resten av familien. Så kom det både SMS-er og andre skriverier som gjorde at knappen ikke ble skrudd av denne sommeren heller. Det ga meg ikke tid til å tenke gjennom fremtiden, og jeg følte at jeg trengte en pause.

– Var du redd?

– Nei, men i og med at familien var rundt meg og leste det, ble det slik at knappen ikke var skrudd av når jeg var hjemme. Jeg kunne takle dette på jobben, når det gikk på meg som ordfører og sånt. Men når det ble personlig, og barnebarn og svigerdøtre og andre ble engstelige, så skjønte jeg at dette ville bli ekstra krevende en stund fremover.

Bilder av barn og barnebarn pynter opp i vindusposten på ordførerkontoret. Berger er en stolt bestefar. Han blir mjuk i stemmen også når han snakker om andres barn.

Niåring sendte hilsen

Som når han viser oss tegningen han har hengende på veggen på ordførerkontoret. Den forestiller Hole herredshus. "God bedring, Per" er hilsenen ni år gamle Amund har skrevet på tegningen.

– Den, sier ordføreren, var noe av det som fikk meg til å si ja til å stille til valg for nok en periode.

Les også:

For det var han slett ikke sikker på da han gikk ut i sykemelding. Den politiske arbeidshesten som hadde vært på post siden 1999, var for første gang usikker på hva han skulle svare Høyres nominasjonskomité.

– Jeg hadde tenkt over dette i vår, og hadde egentlig bestemt meg for å si ja. Men denne våren og sommeren har vært den tøffeste av dem alle, så jeg begynte faktisk å tvile, sier Berger.

– Det verste er over

Han vil ikke fortelle detaljer om hva som sto i truslene han fikk. Han vil se framover nå. Han har vært kommunens fremste folkevalgte i tida etter at terroren rammet, og det har vært sterke følelser i sving, både i kommunen og ellers i landet.

Mange lot følelsene komme til uttrykk i sosiale medier, med sterke og ufine angrep på Per Berger. Noen av dem som trodde de kunne ytre hva som helst i sosiale medier, fikk seg en overraskelse. Per Berger tok personlig kontakt med dem.

Per Berger og slyngplanten

Denne planten fikk Per Berger i gave da han begynte som ordfører i 1999. Slik ser den ut etter at varaordføreren har hatt ansvaret for den i fem uker.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Nå tror han den tyngste tiden er over når det gjelder striden om minnesmerket på Sørbråten.

– Nå ligger ikke denne saken lenger på Hole kommunes bord. Det ville heller ikke vært riktig, at folk i Hole skal bestemme om det skal være et minnesmerke eller ikke, sier Berger.

At folk er takknemlige for at ordføreren har stått støtt i stormen de tre siste årene, kom tydelig til uttrykk da han ble syk. Støtteerklæringene formelig haglet over ordføreren.

– Jeg fikk utrolig mange gode oppmuntringer. Jeg fikk blomster fra folk jeg ikke kjenner, og fra mange jeg kjenner. Folk som er mye eldre enn meg, og som har vært i politikken i mange år, oppsøkte meg hjemme for å gi meg støtte. Det gjorde nok at jeg fikk rettet opp vinkelen i ryggen, og fikk hevet blikket litt mer.

– Så brukte jeg tida til det jeg har mest lyst til, å gå turer i skog og mark og ta med bikkja på noen jaktturer. Jeg har nok gått 30 - 40 mil på de fem ukene, sier Berger, før han kaster seg i bilen for å kjøre til møtet i Hønefoss.

Potteplantene varaordføreren glemte, kan ende som et politisk samarbeidsprosjekt.

– Det er mange flinke Senterparti-folk i Hole, ler ordføreren.