NRK Meny
Normal

- Hyttebygging skaper trafikkaos

– Den store hytteutbyggingen i Hallingdal har skapt trafikkaos rundt Oslo og Bergen, mener ordførerkandidat fra Høyre i hyttekommunen Hol i Hallingdal.

Hyttebygging på Geilo

Hytteutbygging er bra for vertskommunene, men kan ha konsekvenser langt unna der de bygges.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Ordførerkandidat Petter Braaten mener hyttekommunene i Hallingdal må samarbeide bedre for ikke å øke de lange køene av hyttefolk inn til de store byene i Sør-Norge.

Oppsynsmann Petter Braaten

Petter Braaten

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Hyttekommunene må ta sitt ansvar her. Vi som tillater utbygging må innse at de avgjørelsene vi tar får konsenkvenseer utenfor vår egen kommune. Det virker inn på hele regionen, og gir trafikkutfordringer langt unna her, sier han.

Les også:

Lange køer

Han mener de lange køene inn og ut av Oslo og Bergen ved helgestart og helgeslutt til en viss grad har utspring i hytteutbyggingen i Hallingdal, og at det ikke bare er i de store utfartshelgene i påsken og i fellesferien om sommeren det tetter seg til med hyttebiler,

Kø til Voss Cup

Hyttetrafikk gir helgekøer.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Køene rundt storbyene skyldes selvsagt annen trafikk og hytteutfart fra andre regioner, men vi ser at det er lange køer, selv en vanlige helg. Søndagskvelden er det ofte stillestående kø, eller gå-hastighet hele veien fra Hønefoss til Lysaker. Det er klart mye av dette skyldes hyttetrafikken fra Hallingdal, sier han.

Hensyn

Braaten er ikke imot hytteutbygging, men mener det må tas flere hensyn enn nå.

– Selvsagt skal vi ha en fornuftig hytteutbygging fremover for å trygge næring og arbeidsplasser, men vi må ta inn over oss at utbyggingen har konsekvenser for andre. For når vi bygger hytter på Geilo, så påvirker det trafikken helt inn til Bergen og Oslo, sier han.

Hytter på Kikut ved Geilo

Hyttene står tett mange steder, som her ved Kikut i Hol kommune.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Men dette er ikke noe som gjelder bare oss. Det gjelder alle hallingdalskommunene, Hemsedal, Nore og Uvdal og alle kommuner som skaper trafikk i denne retningen. Dette må vi bli flinkere til å snakke om, slik at det blir et regionalt ansvar å sørge for at folk kommer seg til og fra hyttene sine på en fornuftig måte, sier han.

– Bra nok

Men ikke alle er lydhøre for forslaget. Den tidligere Ap-ordføreren i samme kommune gjennom åtte år, Erik Kaupang. ser ikke noe behov for et bredere regionalt samarbeide om hytteutbyggingen.

– Det er kommuneplanene i hver kommune som må styre dette, og det er jo et visst regionalt samarbeid som fungerer bra i dag. Turister og hyttefolk kommer hit slik det er, og det håper jeg de fortsetter med. Jeg tror trafikkutfordringene i byene rett og slett er noe vi bare må leve med, og jeg tror heller ikke hytteutfarten er det som er avgjørende, sier Kaupang.