NRK Meny
Normal

- Helt jævlig og samtidig godt

Dette er ordene tidligere politisk rådgiver Trond Blattmann bruker etter å ha vært på Utøya.

Trond Blattmann

Trond Blattmann fra Kristiansand synes det var godt og samtidig forferdelig vondt å være tilbake på stedet der hans 17 år gamle sønn, Torjus, ble skutt og drept.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

For fire uker siden ble hans 17 år gamle sønn, Torjus, skutt og drept på AUFs sommerleir.

– Hvordan vil du beskrive stemningen på Utøya i dag?

– Stille og rolig. Dempet. Folk var sammen med sine kjære, fikk svar på spørsmål de hadde. Jeg tror det var godt for oss å få vite hvor barna våre ble funnet og hvordan de ble funnet.

– En del av sorgprosessen

– Flere har snakket om behovet for å få detaljer rundt det som skjedde. Hvordan har det vært for ditt vedkommende?

– Vi har fått de detaljene vi har hatt behov for. Vi har fått se stedet der han ble funnet. Vi har fått vite at Torjus lå sammen med fire andre som han sannsynligvis hadde gjemt seg sammen med. Det var godt å se det, men samtidig forferdelig vondt.

– På hvilken måte?

– En av grunnene til at vi er her i dag, er at vi tenker at dette er en del av den sorgprosessen vi må gjennom.Hvis vi ikke hadde vært her, hadde vi sittet hjemme og lurt. En ting er å høre om stedet, noe annet er å være der å se det. Det gir oss en større forståelse av hva som har skjedd og hvordan. Samtidig som dette jo er helt meningsløst.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Etterlatte går i land på Utøya

De etterlatte etter skytedramaet på Utøya besøkte i dag stedet der de mistet sine nærmeste.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

Politisk rådgiver

Trond Blatmann fra Kristiansand var inntil i sommer politisk rådgiver i Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet. Han trakk seg på grunn av sykdom i familien. Nå er han glad for denne beslutningen.

– Jeg føler at jeg har levd i et vakuum i lang, lang tid. Men når jeg først valgte å trekke meg, førte det til at jeg fikk en måned sammen med Torjus hvor jeg var hjemme hele tiden. Det har gitt meg mange gode minner. Vi var masse sammen, beisa huset og malte gjerder. Det var veldig, veldig godt.

– Du har hele tiden vært åpen og utadvendt i forbindelse med det som har skjedd. Nå leder du støttegruppa for de etterlatte. Hvorfor?

– Det er min måte å sørge på. Dessuten, hvis Torjus hadde levd, hadde han ment at jeg skulle ta på meg dette.

– Godt å komme litt nærmere

En annen som besøkte Utøya på fredag, var en kvinne i 20-årene fra Tønsberg. Under massakren på AUFs sommerleir mistet hun sin 15 år gamle søster som var på Utøya for andre gang.

– Sterkt. Kjempesterkt, sier hun til NRK.no om besøket på stedet der søsteren ble drept.

– Det var likevel godt. Jeg følte at jeg kom litt nærmere det som hadde skjedd. Det var godt å få legge ned blomster på stedet der hun døde, bare sitte der og tenke.

– Hva tenkte du?

– At det var godt å komme litt nærmere. For oss var det viktig å være tilbake, fordi vi vet at søsteren min har hatt noen av de lykkeligste dagene i sitt liv på Utøya. Til tross for at det har skjedd noe forferdelig, var det godt å være tilbake.