- Gi flyktningene jobb!

DRAMMEN (NRK): Arbeidsgivere må kjenne sitt ansvar og gi flyktninger jobb, mener NAV leder.

Flyktning i jobb

Nijat Abdulla fra Øst-Turkestan kom til Norge for tre år siden. Nå jobber han hos Statoil i Drammen sammen med daglig leder Janne Hagevik.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Årsaken er at arbeidsgiverne sitter på nøkkelen til god integrering. Det mener Steinar Hansen som er NAV-leder i Drammen.

– Vi trenger at arbeidsgivere er villige til å ansette folk som nettopp er ferdige med introduksjonsprogrammet. De trenger en jobb for å få en skikkelig "kickstart" på den norske tilværelsen. Det er helt avgjørende at vi får dette.

Stainar Hansen

NAV-leder Steinar Hansen oppfordrer arbeidsgivere til å gi flyktninger en sjanse i arbeidslivet.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Forbereder seg på tøffere tider

Nav-kontor her i landet forbereder seg på tøffere tider. Med flyktningstrømmen betyr det at flere vil trenge en jobb framover, og NAV's kontor i Drammen mener arbeidsgiverne sitter på nøkkelen til vellykket integrering.

– For de flyktningene som deltar på introduksjonsprogrammet snakker vi om arbeid fra dag en. Det har vi kanskje ikke alltid gjort. Nå tenker vi at det er løsningen. Vi må forberede alle flyktninger som kommer på at skal du klare deg og integrere deg i det norske samfunnet så er det jobb og kvalifisering som gjelder.

Les også: Søker flyktningvenner på Nøtterøy

Les også: NAV-direktør: - Nå må noe skje

Må gi flyktningene en sjanse

For å få til dette trenger man arbeidsgivere som er villige til å gi flyktningene en sjanse. Nijat Abdulla har vært i Norge i tre år. Han er politisk flyktning fra Øst-Turkestan, og fikk sjansen hos Statoil på Rundtom i Drammen.

– Arbeidsgiveren min har gitt meg en sjanse til å få arbeidspraksis via NAV. Nå har jeg 70 prosent fast jobb her. Jeg elsker jobben min.

Saken fortsetter under bildet.

Flyktning i jobb

Nijat Abdulla fra Øst-Turkestan er politisk flyktning og etter tre år i Norge har han allerede fått fast jobb.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Daglig leder Janne Hagevik hos Statoil på Rundtom sier det så potensialet i mannen men noen utfordringer har det vært.

– Han virket som en ung og utadvendt person som ville passe til jobben. Men det har selvfølgelig vært behov for språktrening. Den beste læringen på det har han fått ved å stå i kassen, forteller hun.

NAV vil ta kontakt med bedrifter

Mange bedrifter vil altså oppleve at NAV banker på døra fremover. Janne Hagevik hos Statoil kjenner på ansvaret for å bidra.

– Jeg vil holde døren åpen for å ta inn flere, sier hun.