NRK Meny
Normal

- Folk må være oppmerksomme

Det er moderat snøskredfare i fjellet i påsken. – Folk må ikke rote seg inn i område med bratte skråninger uten trening og utstyr for skredredning.

Topptur

- Offpistekjøring kan være fint, men også farlig, sier skredekspert Per Ola Seim.

Foto: Benjamin Hjort

Per Ola Seim

Skredekspert Per Ola Seim advarer mot å bevege seg i skredområde.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Nå er skredfaren på nivå to. Det betyr at du kan løse ut snøskred i bratt terreng, også små skred som kan være nokså farlige, sier skredekspert Per Ola Seim.

Han jobber i skipatruljen i Hemsedal og har flere ganger sett hvor farlig et snøskred kan være. Ofte er det svært lite som skal til for å løse ut et skred.

Snøskredvarsel: Varsom.no

– Hold deg unna!

– Det har vært en del vind som har blåst snøen som har lagt seg i østlige og sørlige vindretninger, der er det skummelt nå, og folk må ikke rote seg inn i område med bratte hellinger på 30–40 grader eller mer, sier han.

Anbefalingen fra Seim er å holde seg unna slike områder. Gjør man ikke det, må man ha godt utstyr med seg slik at man kan redde seg selv og eventuelt andre om man løser ut et skred.

Ha med utstyr

– Så må man også kunne lese terrenget og snøen for å ferdes trygt. Det kan man lære ved å ta et snøkurs. Ellers er det også lurt å ha med seg spade, en søkestav og en skredsøker, sier Seim.

Han frykter ikke at denne påsken skal bli mer skredfarlig enn tidligere.

– Men det er flere folk i fjellet i påsken, og da blir det flere hendelser. Men slik det ser ut nå er det ikke så veldig stor fare for snøskred, sier skredeksperten.