NRK Meny
Normal

- Det er forkastelig

Visepolitimester reagerer kraftig på at pårørende fikk vite om dødsfall via Facebook.

Jan Erik Strøm
Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Politiet har store utfordringer når det opprettes minnegrupper på nettsamfunn som Facebook, spesielt hvis det skjer raskt.

NRK fortalte mandag om en mor fra Drammen som opplevde å få beskjed om sin datters død via Facebook.

Les: Fikk sjokkbeskjed på Facebook

Visepolitimester i Søndre Buskerud Politidistrikt, Jan Erik Strøm, synes det et trist at pårørende får vite om dødsfall på denne måten.

Teknologisk utfordring

- Jeg synes det er både forkastelig og beklagelig. Når slike ting skjer ønsker vi å gjøre dette på en riktig måte, ved at vi først foretar en identifisering, og deretter varsler pårørende med prest, eller andre for de med andre livssyn, sier han.

Den teknologiske utviklingen fører til flere utfordringer for politiet. Spesielt synes visepolitimesteren at SMS gjør det vanskelig.

- Dersom det har skjedd en ulykke, kan det hende at venner får greie på det, og sender ut tekstmeldinger til folk. De kan også nå pårørende før vi får varslet om dødsfallet, sier han.

- Bruk hodet!

Han ber folk, spesielt unge, om å være svært forsiktige med å opprette minnegrupper på internettsamfunn rett etter et dødsfall.

- Folk må bruke hodet og ta det litt med ro etter hendelser, slik at vi får informert folk i riktig rekkefølge, sier Strøm.

Han får støtte av Gisle Hannemyr som er universitetslektor ved institutt for informatikk i Oslo.

Etterlyser dannelse

- Jeg er bekymret for denne utviklingen. Det er et paradoks at nettsamfunn som har langt flere brukere enn tradisjonelle nyhetsmedier, styres av folk som ikke har den faglige bakgrunnen eller kompetanse til å håndtere følsomme nyheter, som nyhetsredaksjoner har, sier Hannemyr.

Han etterlyser dannelse på nettsamfunn.

- Vi må få en opplæring i hvordan vi skal bruke forskjellige nettsamfunn. De som vokser opp nå, får undervisning i skolen om blant annet personvern, men utover dette er det lite kunnskap og oppmerksomhet rundt disse temaene, sier Hannemyr.