Mener streikerammede elever må slippe eksamen

Elever som er hardt rammet av streiken må få slippe eksamen. Det mener Bjørn Solli i elevrådsstyret ved Åssiden videregående skole.

Bjørn Solli

Elever som er hardt rammet av streiken må få slippe eksamen. Det mener Bjørn Solli i elevrådsstyret ved Åssiden videregående skole.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Det er utrolig urettferdig at de som er hardt berørt av streiken skal opp til samme eksamen som dem som ikke har vært berørt av streiken i det hele tatt. Jeg synes de bør vurderes kun til standpunkt, og ikke ha eksamen.

Det sier Bjørn Solli i elevrådsstyret ved Åssiden videregående skole i Drammen. Selv har han nettopp begynt i tredje klasse på linja for medier og kommunikasjon.

– Det er i utgangspunktet allerede et krevende år. Vi har alt mista over 20 norsktimer som vi ikke veit om vi får igjen. Det kommer til å merkes, sier Bjørn.

Les også:

98 av 250 ansatte i streik

1250 ungdommer er elever ved Åssiden videregående skole. I tillegg går 250 voksne der på rettighetsopplæring.

Rektor Ann Mari Henriksen har hatt 98 av 250 ansatte i streik. Det har blitt mye ekstrajobbing på rektoren, som bare må konstatere at streiken har rammet skolen hardt.

Ann Mari Henriksen

Rektor Ann Mari Henriksen ved Åssiden videregående skole.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Streiken har fått store konsekvenser for oss. Absolutt alle elever er berørt av helt eller delvis bortfall av undervisning. Det har falt ganske ulikt ut i ulike utdanningsprogram. Vi har noen utdanningsprogram som har kjørt betydelig undervisning, og vi har noen som nesten ikke har hatt undervisning etter skolestart.

Verst har det gått utover elevene i design og håndverk, restaurant og matfag og medier og kommunikasjon. De har fått veldig få timer med undervisning, sier Henriksen.

Må ta igjen det forsømte

Nå som streiken er over, er et viktig spørsmål ennå ikke avklart. Hvordan skal elevene få tatt igjen det forsømte?

Les også:

Rektor Ann Mari Henriksen mener det er opp til fylkeskommunen som skoleeier å sørge for det.

– Det er mange foreldre som har ringt meg, og elever har tatt kontakt med meg og spurt om hva som skjer med tapte timer i fag. Det vi kan svare på det spørsmålet, er at det er en diskusjon vi må ta med skoleeier, Buskerud fylkeskommune. Drammen videregående skole og Åssiden videregående skole skal ha en diskusjon med dem om hvordan vi kan kompensere for tapte timer.

– Hvor raskt vil dere få et svar på det?

– Det må vi komme tilbake til så fort som mulig. Det er nettopp det foreldre og elever lurer på; hva skjer med eksamen, hva med fravær, vil det få konsekvenser for mulighetene til å søke læreplass?

Saken fortsetter under bildet.

Elever ved linja for bygg og anleggsteknikk

1. klassingene ved linja for bygg- og anleggsteknikk er godt i gang. Fra v.: Rektor Ann Mari Henriksen, Jonathan Sveinsson, Marius Rhrich og Ziaulah Haidari.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Kan ikke være frivillig

Henriksen sier det ikke er noe enkelt svar på hvordan elevene skal få tatt igjen undervisningen de har gått glipp av, men hun mener det ikke kan være frivillig å møte opp til en eventuell ekstraundervisning.

– Jeg er litt bekymret for frivillige tilbud til elever. En streik går mest utover sårbare grupper, elever som er i faresonen for å stryke, eller allerede er i faresonen for å droppe ut av skolen. Hvis vi skal lage kompensasjonsordninger, mener jeg det må være obligatorisk for elevene å delta, sier Henriksen.

Rektoren er også bekymret for at elevene har mistet mye av det sosiale som følger med skolestart.

– Det arbeidet vi normalt legger ned for å skape gode læringsmiljøer, det kan vi ikke hoppe over. Vi må også i år skape gode og trygge miljøer for elevene våre. Det omfatter for eksempel oppstartsamtaler med elever og foreldre og kontaktlærer, noe som er kjempeviktig for samarbeidet med hjemmet resten av året, sier hun.

Rektor Ann Mari Henriksen og elevrådsrepresentant Bjørn Solli

Streiken har fått store konsekvenser for elevene, sier rektor Ann Mari Henriksen og elevrådsrepresentant Bjørn Solli ved Åssiden videregående skole.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Arbeidstidsavtale for lærerne