NRK Meny
Normal

- Blir advart på sosiale medier

Tjue biler ble avskiltet og fjorten ble nektet å kjøre videre da nær fem hundre biler ble kontrollert på fylkesvei 283 i dag. Sytten bilførere manglet gyldige dokumenter. Men mange flere kunne blitt tatt.

Lasse Olsen i Statens vegvesen avskilter en bil.

Lasse Olsen i Statens vegvesen fikk en travel jobb med å avskilte biler under kontrollen tirsdag.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Statens vegvesen og Tollvesenet holdt en storkontroll langs fylkesvei 283 ved Herstrøm i Nedre Eiker tirsdag ettermiddag. Parallelt med denne kontrollen var det også en kontroll langs Gamle riksvei, bare noen hundre meter unna.

Avdelingsingeniør Øivind Brinchen i Statens vegvesen

Avdelingsingeniør Øivind Brinchen i Statens vegvesen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Det er mange bilister som sniker seg unna denne storkontrollen fordi de er blitt varslet på sosiale medier, forteller Øivind Brinchen som er avdelingsingeniør i Statens vegvesen. Han hadde ansvaret for kontrollen på Herstrøm.

Han forteller at de derfor også står ved Gamle riksvei bare noen hundre meter unna, fordi mange tror de kan komme seg unna ved å kjøre denne veien som går mer eller mindre parallelt med fylkesveien.

– Mer enn nok å gjøre

Avskiltede biler

Det ble mange avskiltede biler da Statens vegvesen holdt kontroll langs Gamle riksvei i Solbergelva.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Under kontrollen ble parkeringsplassen på Gamle riksvei i Solbergelva etter hvert så full av biler som enten var avskiltet eller skulle avskiltes, at vegvesenets folk måtte flytte på kontrollen sin til et sted med en større parkeringsplass.

– Her har vi mer enn nok å gjøre i dag, fortalte rådgiver Toril Boye-Hansen i Statens vegvesen.

Boye-Hansen fortalte at mange blir overrasket når hun og kollegene må frem med tangen og klippe av registreringsskiltene.

– De blir ikke akkurat fornøyde. Men de fleste tar det pent.

Statens vegvesen satte opp et kamera som registrering.

Ved hjelp av dette kameraet, kan vegvesenet luke ut de bilene som har mangler eller en begjæring.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Kamera til hjelp

På denne kontrollen bruker vegvesenet et kamera som leser bilenes registreringsnummer, og det sjekkes automatisk med deres registre. Kameraet er satt opp i veikanten noen hundre meter før selve kontrollen, slik at kontrollørene kan vinke inn de bilene som har feil eller mangler.

NRK snakket med en kvinne som ble stanset fordi det ble funnet en begjæring om avskilting. Men etter at vegvesenets folk hadde tatt noen telefoner og snakket med kolleger, ble det ordnet opp i, og kvinnen kunne kjøre videre.

– Heldigvis ble det ordnet. Jeg synes det er fint at Statens vegvesen og Tollvesenet holder slike kontroller. Da får vi luket ut dem som ikke burde være på veien, sier kvinnen som ikke ønsker navnet sitt på trykk.