Ytre Oslofjord og 'n Guttorm

Visene etter Guttorm Flisen fra Hedmark og "kulturelt vrakgods" fra Ytre Oslofjord er ingredienser i Folkemusikktimen denne uka.

Guttorm Frisen (1908-1992)

Visene etter Guttorm Flisen fra Hedmark har blitt tatt godt vare på av bl.a. spelemannen Atle Lien Jensen fra Hamar. Sammen med Annar By, Margrete Nordmoen, Hege Nylund og Harald Juliussen har han nå laget CD av 11 av visene ”etter’n Guttorm”.

Dette er også tittelen på CD-produksjonen, som viser en ny retning innen folkemusikkbearbeiding. Her er det ingredienser fra hjerte-smerte-stilen i skillingsvisene, ispedd litt Søstrene Bjørklund-harmonisering, og med strengeklang i beste american-folk-style. Likevel klinger det norsk.

Det samme gjelder musikken til gruppa ”Ytre Oslofjord”, som har tatt for seg tradisjonsmusikk fra kystområdene i Østfold og Vestfold. Den klinger også norsk ispedd litt ”kulturelt vrakgods fra den store verden”, for å bruke deres egne ord.

Per Bolstad og trekkspillet

I serien ”Trend og tradisjon” forteller Håvard Svendsrud denne gang om komponisten Per Bolstads forhold til trekkspill og trekkspillere, som var bedre enn mytene vil ha det til.

Andre del av Folkemusikktimen er et nytt møte med Hamar-ekteparet Marit og Thomas Westling, som spiller ”live” i studio på Marienlyst. Og som seg hør og bør når de har vokst opp på hver sin side av jKølen; musikken deres klinger både norsk, svensk og norsk-svensk..

Folkemusikktimen i NRK P2

  • søndag 28. mars kl. 18.03 og
  • tirsdag 30. mars kl. 20.30

Programleder: Leiv Solberg