NRK Meny
Normal

VM finale 1974!

For 36 år siden var Nederland i sin første VM finale i fotball. Noe Bjørge Lillelien og Arne Porsum kommenterte behørig på Olympiastadion i München, Vest-Tyskland...

Nederlands VM lag, 1974
Foto: Ukjent

Nederland satt sitt markante preg på verdensmesterskapet i fotball i 1974. De hadde med seg Johan Cruyff og introduserte totalfotballen. Det holdt nesten helt inn for laget som ikke hadde vært med i VM siden 1938!

Også Norge hadde fått føle Nederlands styrke, og tapte 0-9 mot dem i kvalifiseringen i Rotterdam.

Nederland får straffe etter 57 sekunder av finalen mot Vest-Tyskland i - 74

Nederland får straffe etter 57 sekunder av finalen mot Vest-Tyskland i -74.

Foto: Ukjent

VM-finalen skulle bli spesiell av to grunner; det var første gang noensinne det ble dømt straffespark i en finale, og kampen ble i tillegg utsatt i flere minutter fordi man hadde glemt å sette ut hjørneflaggene!

Det holdt ikke helt inn for de velspillende hollenderne, noe Bjørge Lillelien og Arne Porsum kunne bevitne på vest-tyskernes eget gress, Olympiastadion i München, 7. juli 1974.

Denne søndagen 36 år etter, er Nederland igjen i finalen i verdensmesterskapet i fotball. Mot Spania. Kanskje denne gangen?

NRK Sport.

Har du en digitalradio, serverer NRK Gull godbiter fra NRKs ufattelig innholdsrike arkiv, døgnet rundt, om du ønsker. Programmet er ved Knut Reidar Hoff Andresen.